Tekla
5 °C
19 °C

Európa retteg az új állatkórtól

2001.02.27. 15:45
A száj- és körömfájás betegsége hétfőn újabb grófságra terjedt át, így Anglia középső részének kivételével már az egész ország állatállománya vírushordozónak tekinthető. Nick Brown brit mezőgazdasági miniszter szerint több fertőzött állat is a kontinensre kerülhetett még a kór felismerése előtt. Az Unió több tagállama már komoly ,,védelmi intézkedéseket" foganatosított: megsemmisítik az importált állatállományt, és kereskedelmi embargót hirdetnek. Az okozott kár várhatóan megközelíti az ötmilliárd eurót. Hazánk felkészült.
Nagy-Britannia a száj- és körömfájás észlelése óta a hatósági szakemberek hatszáz farmot járnak végig, hogy vizsgálatokat végezzenek a járvány terjedéséről. A kór kitörésének tizenkét gócpontja is az elkülönített területek között van. Bezártak több vadasparkot is, köztük a vadjairól híres Richmond Parkot, valamint több állatkertet - írja a BBC.

Magyarországon a fertőző száj- és körömfájás betegség hírére azonnal importtilalmat rendeltek
Szakemberek szerint egy Európában eddig szinte ismeretlen ázsiai vírusfajta terjeszti a száj- és körömfájást Nagy-Britanniában, amely a feltevések szerint illegális húsexporttal kerülhetett a szigetországba.

A brit polgárokat felkérték: maradjanak távol az érintett területektől, de ,,sokan nem tesznek ennek eleget" - mondta a brit mezőgazdasági miniszter, aki egyúttal közölte, London kártalanítani fogja a gazdákat.

Veszélyben az Unió agrártámogatási rendszere

Az Unió húskereskedelmi szövetségének elnöke kedden közölte, a Európában mindeddig nem észlelték a járványt, bár az érintett brit farmokról több állatot is exportáltak a szomszédos országokba. ,,A száj- és körömfájás járványának bárminemű megjelenése a kontinensen óriási katasztrófa lenne az európai húskereskedelemre nézve. Sokkal rosszabb, mint a kergemarhakór valaha is volt" - mondta Jean-Luc Meriaux a BBC-nek.

A újabb brit járvány hírére a holland és német mezőgazdaság drámaian reagált: több ezer importált állatot mészároltak le saját állataikkal egyetemben, megelőzvén egy esetleges fertőzés továbbterjedését. Hollandiában 4300 bárány, szarvasmarha, sertés és őz került kés alá azokon a farmokon, melyek kereskedelmet folytatnak a brit oldallal.

Magyarország felkészült

Magyarországon a fertőző száj- és körömfájás betegség hírére azonnal importtilalmat rendeltek el minden élő hasított körmű állatra (szarvasmarha, juh, kecske, sertés) és hússzármazékaikra. Csak hőkezelt húsokat lehet behozni az FVM Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Főosztályának közleménye alapján.

Miután a száj- és körömfájás vírusa fagypont feletti hőmérsékleten szinte bárhol megtapadhat (lebegő ködben, gépkocsi karosszériáján, göngyölegen), ezért az országba érkező szállításra is használt járműveket - a közlemény értelmében - kötelező fertőtleníteni. Magyarország 1989 óta a francia Merial vakcinabankból szerzi be a védőanyagokat.