Emma
9 °C
26 °C

Dossziét vezethetett a magyar rendőrség a meggyilkolt családról

2005.02.03. 18:14
Terjedelmes és legtöbbször címlapos szörnyülködő beszámolókban írnak a csütörtöki belgrádi napilapok a hattagú horgosi magyar család kiirtásáról, a magyar újságírók rosszhiszemű kommentárjairól, s arról is, hogy állítólag a magyar hatóságok is bekapcsolódtak a nyomozásba. A magyar rendőrség az Interpolon keresztül felajánlotta segítségét a szerb rendőrségnek.
Magyar nyelvű, római katolikus liturgiájú szertartáson vett búcsút csütörtök délután ötszáz gyászoló a gyilkosság áldozatává vált hattagú magyar családtól Horgoson.

A szertartáson elhangzott Szent Lukács könyvéből a feltámadásról szóló tanítás, majd a lezárt koporsók előtt a falu plébánosa búcsúzott a halottaktól. István atya beszédében a megbékélés fontosságát hangsúlyozta, majd hozzátette: "a gyűlölet nem győzedelmeskedhet a szeretet fölött."

A magyar rendőrség felajánlotta segítségét
Tájékoztatást kért a magyar rendőrség az Interpol Magyar Nemzeti Irodán keresztül csütörtökön a szerb társirodától a Horgoson történt emberölés részleteiről és a nyomozás jelenlegi állásáról, felajánlva együttműködését a bűncselekmény kivizsgálásában, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

"Megkerestük az Interpol-csatornákon keresztül a szerb rendőrséget, hogy hivatalos tájékoztatást kapjunk a történtekről, hiszen csak sajtóinformációk állnak rendelkezésünkre" - mondta az ORFK szóvivője az MTI-nek. Garamvölgyi László hozzátette: természetesen felajánlották együttműködésüket, és felajánlottak szakértői hátteret is, amennyiben az szükséges.

Mint mondta, várják a visszajelzést arra vonatkozóan, miben tudnának együttműködni a szerb rendőrséggel, de még nem érkezett válasz. A szóvivő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy valamilyen formában bekapcsolódtak-e már a felderítésbe.

Érzékeny terepen

Szinte minden belgrádi lap nagy figyelmet szentel a magyarországi sajtó híradásainak, tekintettel arra, hogy "érzékeny terepen", magyarok lakta településen történt a tragédia. Vannak ilyen tekintetben meglehetősen epés kommentárok is.

Kedden saját házaikban találták meg a horgosi Szalma-család hat tagjának holttestét. A két nagyszülővel, fiával, annak feleségével és a két unokával brutálisan végeztek az ismeretlen támadók, akik a gyilkosság felfedezése előtt egy héttel követhették el tettüket. Már a bűncselekmény kiderülését követően szinte biztosra vehető volt, hogy a család kiirtásának nincs köze a vajdasági magyarellenes attrocitásokhoz.

Nem is akárkik, csetnikek

Az erős jobboldali kilengéseiről ismert, legolvasottabb szerbiai napilap, a Vecernje Novosti belső hasábjain két teljes oldalt szentel a tragédiának, és külön cikkben értekezik a magyar újságírók rosszhiszeműségéről. Megírja, hogy a magyarországi tudósítók már szerda kora reggel elözönlötték Horgost, s miután tudomást szereztek róla, hogy a két nagyszülőt leszúrták, máris küldték a tudósításokat, amelyekben fény derítettek a tettesekre és az indíttatásra is. "Számukra a tudósításokban a családfő gyilkosai szerbek, s nem is akárkik - csetnikek" - írja a lap.

A Novostihoz hasonlóan több újság is felemlegeti, hogy hasonló brutalitású vérengzések rázták meg a kilencvenes években Szabadkát, s a bűnténysorozatot a Magyarországon és Szerbiában egyaránt elítélt Magda Marinko egykori idegenlégiós követte el társaival.

Külön dossziét vezettek róla

A Novosti úgy tudja, hogy Szabadkán járt a horgosi eset miatt Jovan Prijic, a maffiaperekben eljáró belgrádi különbíróság főügyésze, mivel egyes információk szerint a család szervezett bűnbanda áldozata lett. A lap úgy tudja, hogy az áldozatok közül a meggyilkolt negyvenéves férfi szakmáját tekintve autószerelő volt, és üzleteinek egy részét Magyarországon bonyolította le - mint írja a lap -, a "törvény peremén" mozogtak vállalkozásai.

Szegedtől nem messze volt műhelye és háza is, a magyar rendőrség külön dossziét vezetett róla, vizsgálta bizonyos üzleteit, és már a nyomában voltak a bűnüldöző szervek. A Glas Javnosti tényként kezeli, hogy a szerb rendőröknek segítenek a magyar kollégák is, mivel feltételezések szerint a bűntény a család magyarországi vagyonával hozható kapcsolatba. A magyar rendőrség az ügyről nem nyilatkozott.

Az újvidéki Magyar Szó szerint Horgoson azt beszélik, hogy a család a kilencvenes években alkohol- és benzincsempészetből gazdagodott meg, s azt is rebesgetik, hogy a cigarettacsempészethez is köze volt.