Piroska
-2 °C
5 °C

Véres merénylet Szamarrában

2004.11.06. 12:23
Három autóban robbant pokolgép szombat reggel az iraki Szamarra központjában. Egy negyedik, bombával megrakott gépkocsival délben hajtottak a város rendőrőrsének. A lázadóktól október elején elfoglalt város még mindig az iraki ellenállás egyik központja.
Legalább huszonhárom ember vesztette életét az iraki Szamarra központjában, amikor három gépkocsiban robbant pokolgép. Egy negyedik autóba rejtett pokolgép is robbant szombaton helyi idő szerint déltájban az iraki fővárostól északra fekvő Szamarrában, tíz rendőr halálát és öt sérülését okozva.

A Bagdadtól északra fekvő település városházánál, az iraki nemzeti gárda ellenőrzőpontjánál és egy tanárképző főiskolánál robbantak a bombák. A BBC szerint egy amerikai konvojt is támadás ért. Összecsapásokat jelentettek a lázadók és a biztonsági erők között.

Szamarra és környéke az iraki ellenállás egyik központja, a lázadók által kollaboránsnak tekintett iraki kormányhivatalnokok gyakori célpontjaik merényleteiknek. Az amerikaiak és a kormányhoz hű irakiak a kétszázezres szunnita várost október elején vonták ellenőrzésük alá.

A szombat reggeli merényletekben legalább negyvenen megsérültek, a halottak között két rendőr is volt.