Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Arab befektetésekért lobbizik Orbán

2001.02.13. 15:07
Elsősorban a gazdasági kapcsolatok fejlesztése a célja Orbán Viktor szaúd-arábiai látogatásának, melyre Matolcsy György gazdasági miniszter, és több üzletember is elkíséri. A királyság - amely jelenleg 47. export- és 80. importpartnerünk - ősszel nagykövetséget készül nyitni hazánkban.
Kedden Szaúd-Arábiába utazott a miniszterelnök. Orbán Viktor kora délelőtt Dzsamil Al-Hudzseilánnal, az térség hat országát tömörítő Öböl Menti Együttműködési Tanács főtitkárával, majd Szaúd el-Feiszal herceg külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat kétoldalú kapcsolatokról, illetve nemzetközi kérdésekről. Délután az uralkodó Fahd bin Abdel-Aziz királlyal, illetve a miniszterelnökkel, Abdullah bin Abdel-Aziz herceggel találkozik Orbán.

Így írnak ők
Rendkívül gyors ütemben iparosodó kelet-európai mezőgazdasági országként jellemezte Magyarországot a Rijádban megjelenő angol nyelvű Arab News.

Nagykövetséget nyitnának a szaúdiak hazánkban

A kormányfő kíséretében lévő Matolcsy György gazdasági miniszter és a nagyszámú üzletember a szaúdi partnerekkel a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés lehetőségeit vitatja meg. A küldöttségnek tagja az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója és a Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke is. Ők a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésében, illetve szaúdi befektetők hazánkba csalogatásában reménykednek. A királyság ősszel nagykövetséget készül nyitni hazánkban.

Kapcsolataink szerények

Hazánk jelenlegi kereskedelmi kapcsolata Szaúd-Arábiával szerény, egyenlegünk 1999-ben mindössze 20 millió dollár volt. Exportunk nagy része feldolgozott termék, illetve gépi berendezések. A királyság ezzel a behozatalt tekintve 80., a kivitelt tekintve 47. ,,legfontosabb" partnerünk volt 1999-ben, azóta ez némileg romlott.

Tények Szaúd-Arábiáról
Hivatalos név: Szaúd-Arábiai Királyság (arabul: Al Mamlakah al Arabiyah as Saudiyah)
Terület: 1 960 000 négyzetkilométer, a partvidék megművelt részét leszámítva sivatag
GDP: 191 milliárd USD
GDP per fő: 9000 USD
Pénznem: 1 rijál = 100 halalah (1 USD = 3,74 rijál)
Lakosság: 22 millió, ebből 5 és fél millió külföldi munkavállaló
Nemzetiség: 90% arab, 10% egyéb afrikai és ázsiai
Vallás: Vahabita muzulmán (100%)

Az adatok 1999-esek. Forrás: CIA

Szaúd-Arábia meghatározó arab ország

Szaúd-Arábia az arab országok egyik legbefolyásosabbika, az arab nép és az iszlám bölcsője. Itt van az iszlám két legszentebb helye, Mekka és Medina városa is. Az ország konzervatív, iszlám vallási alapokon álló abszolút monarchia, minden hatalom a királyi család kezében összpontosul. Független parlament és bíróság nincs, a jogrend alapja az iszlám szent könyve, a Korán. A jelenlegi uralkodó Fahd bin Abdel-Aziz al-Szaúd; az ő családja uralja a sivatagi királyságot évszázadok óta. Az ország 1932 óta független. A gazdaságot meghatározza, hogy Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőre, bevételei így elsősorban az olaj világpiaci árától függenek. Az ország az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szoros szövetségese, a közel-keleti politika meghatározó játékosa.

Beutazni Szaúd-Arábia legendásan nehéz. Turistavízum nincs, a látogatás egyetlen módja a nem muszlim vallásúak számára egy szaúdi üzleti partner meghívása. Muszlimok számára zarándokvízum ígényelhető Mekkába.