Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Az USA kivonja csapatait Szaúd-Arábiából

2003.04.29. 22:45
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szaúd-arábiai látogatásán kedden bejelentette, hogy kivonják az amerikai katonákat az arab királyságból. Az amerikai légtérellenőrző központot a katari al-Udaid támaszpontra helyezik át
A döntést Rumsfeld a Rijád melletti Prince Sultan amerikai légi bázison azzal indokolta a dpa német hírügynökség jelentése szerint, hogy nincs már ott szükség a katonákra, mivel az iraki háború végeztével befejeződött az Irak számára korábban kijelölt repüléstilalmi övezetek ellenőrzése.

Áthelyezik a légtérellenőrző központot

Rumsfeld kíséretében tartózkodó hivatalnokok korábban azt közölték, hogy a légi bázison lévő amerikai légtérellenőrző központot a katari al-Udaid támaszpontra helyezik át. A Prince Sultan támaszponton az 1991-es öbölháború óta mintegy 5000 katona állomásozott.

Nincs nézetkülönbség

A támaszponton szaúdi kollégájával, Szultan bin Abdel-Aziz herceggel közösen tartott sajtótájékoztatóján Rumsfeld azt mondta, hogy tekintettel az iraki rendszer bukását követően a térségben végbemenet fejleményekre, az Egyesült Államok "automatikusan" csökkenti katonai jelenlétét a Perzsa-öbölben. A herceg megerősítette, hogy már nincs szükség az amerikai csapatok szaúd-arábiai jelenlétére, cáfolta viszont, hogy nézetkülönbségek lennének a két állam között. Utalt arra, hogy a technológia, a kiképzés és a hadgyakorlatok terén tovább folytatódik együttműködésük.

A CNN amerikai hírtelevízió kormányhivatalnokokra hivatkozó jelentése szerint az amerikaiak al-Udaidba költözése "az következő hónapokban" várható. A Prince Sultan támaszpontot 2001-ben tetemes költségekkel építették ki a térségben az akkor legmodernebb amerikai parancsnoki központtá.