Auguszta
-7 °C
0 °C

Lelőttek három franciát Szaúd-Arábiában

2007.02.26. 20:19
Egyelőre nem tudni, hogy kik és miért támadtak meg egy zömmel muszlimokból álló zarándokcsoportot hétfőn. Szaúd-Arábiában külföldiek ellen 2004-óta nem volt jelentősebb támadás.

Agyonlőttek három francia turistát hétfőn Szaúd-Arábiában, adta hírül a szaúdi televízió. A szaúdi belügyminisztérium szóvivője szerint kétségtelenül bűncselekmény történt, de még túl korai lenne kijelenteni, hogy kik voltak a támadók és mi vezérelte őket.

A részben muszlimokból álló, nyolc fős francia csoportot a sivatagi királyság északnyugati részén, Tabuk városa közelében érte támadás, miközben zarándoklatra Mekkába tartottak.

A csoportból két férfi a helyszínen meghalt, a két sebesült közül az egyik a kórházba szállítás után életét vesztette. A csoportban három nő és egy gyermek is utazott. Jacques Chirac francia államfő elítélte ezt az "aljas tettet", és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Az al-Kaida terrorista szervezetnek hűséget esküdött iszlamista csoportok 2003-ban indítottak hadjáratot az Egyesült Államokkal szövetséges szaúdi monarchia megdöntésére, külföldiek és kormányzati intézmények, valamint olajipari létesítmények ellen követve el öngyilkos pokolgépes merényleteket.

Szaúd-Arábiában külföldiek ellen 2004-óta nem volt jelentősebb támadás, akkor a BBC két alkalmazottjára az al-Kaidához kötődő csoport tagjai nyitottak tüzet. A lövöldözésben Simon Cumbers operatőr meghalt, Frank Gardner újságíró pedig megsebesült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!