Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bagdadban landolt az eltérített szaúdi gép

2000.10.14. 22:52
Őriztben vannak a Bagdadban landolt szaúdi gép eltérítői. A Dzsidda és London között közlekedő járatot, 111 utassal a fedélzetén négy szaúdi férfi térítette el szombat délután. A Boeing 777 utasai kiszabadultak.
A szaúd-arábiai légitársaság Dzsiddából Londonba tartó gépe szombaton délután szállt fel 95 utassal és a 16 főnyi személyzettel a fedélzetén. A Boeing 777-esen 40 brit, 15-15 pakisztáni és szaúdi, négy dél-afrikai, négy jemeni, két kenyai és egy amerikai állampolgár utazott.

A gép személyzete az egyiptomi repülésirányításnak jelezte, hogy gépeltérítők vannak a gépen, akik azzal fenyegetőznek, hogy a náluk lévő a TNT-vel felrobbantják a gépet, amennyiben nem veszi az irányt Irak felé. Ekkor a pilóta kérte az egyiptomi irányító központot, hogy kérjenek engedélyt a szíriai hatóságoktól az átrepülésre. Ezután több forrás arról tudósított, hogy a gép leszállt Damaszkuszban.

A Boeing landolása a szír fővárosban azonban az utolsó pillanatban meghiúsult, a gépeltérítők ugyanis az utolsó pillanatban megváltoztatták szándékukat. Ezt követően vette a gép az irányt Bagdad felé. Az ENSZ-szankciók sújtotta Irakba egyébként nem repülhet be repülőgép. A szaúdi társaság gépe helyi idő szerint háromnegyed nyolckor landolt.

Egyes értesülések szerint a gépen volt a szaúdi királyi családtagja is. A gépeltérítők - iraki hivatalos közlés szerint négy szaúdi és egy etióp férfi - valószínűleg Dzsiddában szálltak fel a gépre, ahol különösen szigorú a biztonsági ellenőrzés. A szaúdi ellenzék londoni vezetője azt mondta, hogy személyes vagy uralkodói kapcsolatokkal rendelkezők sokszor átjutnak az ellenőrzésen.

A gép eltérítőit bagdadi idő szerint szombaton éjszaka őriztbe vették, a Boeing 777 utasai pedig sértetlenül kiszabadultak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!