Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Élő adásban néznék végig Szaddám kivégzését

2006.11.07. 12:31
Nem teketóriázna Szaddám kivégzésével az iraki síita elit. A kormányfő egyik bizalmasa szerint legkésőbb január végén végezhetik ki a bukott diktátort. A szélsőséges síiták nyilvános kivégzést követelnek.

Élő tévéközvetítést követelnek az iraki síiták Szaddám Huszein kivégzéséről, írja a Times. A brit napilap bagdadi tudósítójának értesülései szerint a hatalmon levő síita vallási pártok vezetői nem szeretnék január végénél tovább halogatni a bukott diktátor kivégzését.

A miniszterelnök, Nuri al-Maliki egyik közeli bizalmasa, Haider al-Abadi szerint a halálos ítéletek esetén automatikus fellebbezés ügyében legkésőbb januárig dönthet a fellebbviteli bíróság.

Nem fognak teketóriázni

Az iraki törvények szerint a halálos és az életfogytiglani ítéletek esetében automatikus a fellebbezés. Az első fokú bírósági határozatot harminc napon belül kell megküldeni a kilenc tagú fellebbviteli bíróságnak. Ez a testület elvileg időkorlát nélkül vizsgálhatja az ügyet, de Abadi szerint még ha Szaddám védői meg is próbálnák húzni az időt, a bíróság hamar átlapozhatja a peranyagot és helybenhagyhatja az ítéletet.

Az első fokú bíróság ráadásul várhatóan napokon belül megküldi a peranyagot a fellebbviteli testületnek. Abadinak kétsége sincs felőle, hogy az ítéletet már januárban végrehajthatják.

Végignéznék a halálát

"Mindenki szeretné, ha mihamarabb kivégeznék. Ez már csak azért is fontos lenne, hogy hívei feladják reményüket Szaddám visszatérésére és abbahagyják a robbantásokat" - nyilatkozta Abadi a Timesnak.

Abadi még azt valószínűsítette, hogy biztonsági okokból Szaddámot zárt térben, egy börtöncellában végzik majd ki, megfigyelők és a kivégzett dudzsaili síiták rokonsága körében. Szádrváros - Bagdad síita nyomornegyede - lakói azonban nyilvános kivégzést szeretnének.

"Azt akarjuk, hogy a Firdusz téren kössék fel. Ugyanezt kívánjuk George W. Bushnak is" - nyilatkozta a lapnak Raád Szahdi, 33 éves szádrvárosi tanár. "Látni akarjuk, ahogy az élet utolsó cseppje is elhagyja a testét" - fogalmazott költőien a 31 éves Szalam Mohamad.

Mindkét nyilatkozó a szélsőséges Moktada asz-Szádr síita vallási vezető szunnitákat zaklató halálbrigádjának a tagja. Szádr Mahdi Hadserege az egyik legerősebb iraki vallási milícia, így követelésük akár teljesülhet is.