Valér
2 °C
8 °C

Amerikai diplomatákat és újságírókat vertek Szudánban

2005.07.21. 13:11
Amerikai újságírókat és diplomatákat vertek a szudáni kormányőrök. A túlbuzgó testőrök kazettákat próbáltak elkobozni, kidobták a kellemetlen kérdéseket feltevőket és még Rice amerikai külügyminiszter tolmácsát sem engedték be az elnöki palotába.

Diplomáciai botrányt okoztak a szudáni kormányőrök. A háborús bűnök elkövetésének gyanújába keveredett Omar el-Basír elnök testőrei többször is fizikailag bántalmazták a látogatóba érkező Condoleezza Rice kíséretét, írja a Washington Post.

Rossz kérdés

A túlbuzgó kormányőrök könyökkel ütlegelték Rice diplomatákból és újságírókból álló kíséretének tagjait az elnöki palotában tett látogatáson. Az egyik riportertől el akarták kobozni magnószalagját, a tárgyalásokon előfordult, hogy Rice tolmácsát sem engedték be a helyiségbe.

Basír és Rice közös sajtótájékoztatóján is súlyos incidens történt. Egy amerikai tudósítónő a darfúri vérengzésben játszott kormányzati szerepről kérdezte Basírt, mire a szudáni elnöki testőrség tagjai az amerikai külügyminisztérium munkatársainak üvöltözésbe fajuló tiltakozása ellenére elkezdték kirángatni a teremből.

Ne verd meg a vendéged

"A diplomácia ökölszabálya, hogy nem vered meg a vendégeidet" - kommentálta az esetet Rice egyik főtanácsadója, Jim Wilkinson a Postnak. Az incidenseket Rice sem hagyta szó nélkül. "Nagyon feldühített, hogy az elnökkel kellett üldögélnem, miközben ez történt" - mondta el sajtótájékoztatóján.

A szudáni diplomácia megpróbálta elsimítani az ügyet. Az időközben Darfúrba látogató Rice-tól telefonon kért bocsánatot a szudáni külügyminiszter. Az amerikaiak szerint a terrorizmust támogató, Darfúrban népirtáshoz asszisztáló ország washingtoni nagykövete is meghunyászkodott. "Nem ez az alaphozzáállásunk" - írta bocsánatkérésében.

Kétezer falut romboltak porig

A látogatás hivatalosan a szudáni békekötést és a nemzeti egységkormányt volt hivatott ünnepelni, ugyanakkor Rice hivatalosan is népirtássá minősítette a Darfúrban történteket. A délnyugati tartományban tavalyelőtt kezdtek bosszúhadjáratba a nomád arabok. A helyi, többségében keresztény és animista feketeafrikaiak fegyveres harcot kezdtek az arab elnyomás ellen, erre válaszul lendült támadásba a kormány egyértelmű támogatását élvező Dzsandzsavíd milícia.

Bár a szudáni kormány tagadta, hogy köze lenne a darfúri vérengzésekhez, a segélyszervezetek beszámolói szerint az afrikaiak falvait rendszeresen a kormányhadsereg helikopterei bombázták a milicisták támadása előtt. A milicisták pedig a kormányhadsereg levetett egyenruháit hordták.

A pusztítás miatt száznyolcvanezren vesztették életüket és kétmillióan menekültek el. Mostanra azonban javult a helyzet, a segélyszervezetek beszámolói szerint gyakorlatilag megszüntek a harci cselekmények. Igaz, ennek a legfőbb oka, hogy gyakorlatilag az összes falut elpusztították már. A Post összegzése szerint mintegy kétezer darfúri falut töröltek el a föld színéről.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft