Valér
-1 °C
0 °C

Ellenzik a Szcientológia Egyház németországi betiltását

2008.09.24. 13:24
Ellenzi a német belbiztonsági hatóság a Szcientológia Egyház németországi szárnyának betiltását.
A német belbiztonsági hatóság ellenzi a szcientológiai egyház betiltását

Szerdai sajtóértesülések szerint az alkotmányvédelmi (belbiztonsági) hivatal azt követően foglalt állást így - egyelőre nem hivatalosan -, hogy a szövetségi belügyminiszter, illetve tartományi kollégái előzetes vizsgálatot kértek.

Az államvédelmi illetékesek - mint arról a Der Spiegel című hetilap beszámolt - úgy vélekedtek, hogy egy ilyen intézkedésnek nincs esélye.

A belügyminiszterek a belbiztonsági hatóság véleményétől kívánták függővé tenni, hogy novemberben hivatalosan kezdeményezzék-e a szervezet betiltását Németországban.

Mindez annak nyomán merült fel újból, hogy az elmúlt évben a németországi tagozat Berlin egyik előkelő helyén impozáns központot emeltetett. Ez elsősorban az illegális pénzügyi forrásokkal kapcsolatos gyanút erősítette fel, ugyanakkor a miniszterek úgy vélekedtek, hogy noha szerintük vallási szervezetről van szó, az egy 2001-ben elfogadott törvény alapján betiltható. Egy korábbi nyilatkozatában Wolfgang Schauble belügyminiszter is így foglalt állást.

A hivatal ezzel szemben úgy ítélte meg, hogy egy betiltási eljárásnak nem lenne esélye. Ráadásul felettébb kockázatos is lenne, mert a kudarc a kezdeményezők, illetve az érintett állami hivatalok jelentős tekintélyvesztését eredményezné.

Mindezen túlmenően a tények sem támasztják alá az esetleges betiltás szükségességét. Ennek kapcsán a belbiztonsági hatóságok úgy vélték: a betiltási eljárás kezdeményezéséhez bizonyítani kellene, hogy a Szcientológia Egyház, illetve annak németországi szervezete ténylegesen alkotmányellenes tevékenységet folytat.

Az 1954-ben alapított Szcientológia Egyház 1970-ben jelent meg Németországban, jelenleg 6000 fősre becsülik németországi tagjainak számát. Az országban ugyanakkor már több éve támadják a szcientológusokat, azt hangoztatva, hogy ez a vallás sérti az emberi jogokat. A belbiztonsági hivatal a szervezetet 1997 óta hivatalosan megfigyelés alatt tartja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!