Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Iliescu: A magyarok képtelenek megszabadulni az imperialista gondolkodástól

2001.11.23. 10:34
Románia és Magyarország közötti feszült kapcsolatokat az okozza, hogy a magyarok képtelenek megszabadulni imperialista gondolkodási módjuktól - idézte pénteki számában a Jurnalul National című román lap Ion Iliescu román államfőt. Markó Béla az RMDSZ elnöke heti sajtótájékoztatóján kifejtette: egyre erősödik Romániában a magyarellenes kampány. Az elnök szerint a Román Hírszerző Szolgálat és az állami hatóságok "idegen testnek" tekintik Hargita, Kovászna megyéket, de a romániai magyarságot is.

A Görögországba látogató Ion Iliescu államfő szerint az utóbbi időben tapasztalható, feszült román-magyar kapcsolatokat az okozza, hogy a magyarok képtelenek megszabadulni imperialista gondolkodási módjuktól - írta pénteki számában a Jurnalul National napilap.

Kisebbségben is imperialistán gondolkodnak

Ion Iliescu
"A magyarok évszázadokon át uralkodók voltak Európában az osztrák-magyar monarchián keresztül. Történelmi gondot jelentenek számunkra, mert Románia lakosságának 7 százalékát alkotják. Kisebbséget alkotnak, és még akkor is képtelenek megszabadulni az imperialista gondolkodási módtól, amikor elvesztették dominanciájukat" - ismertette eszmefuttatását a román államfő.

Ion Iliescu ugyanakkor arra is kitért, hogy "paradox módon jó kapcsolataink vannak a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, amely a jelenlegi kormány legfegyelmezettebb partnere".

Hadat üzentek a két magyar megye ellen

Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ heti sajtóértekezletén kifejtette: egyre erősödik Romániában a magyarellenes kampány. "Előzmény nélküli eset" -- mondta a szövetségi elnök --, hogy olyan állami intézmény, mint amilyen a SRI, vagy ennek tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság tagjai etnikai alapon "hadat üzenjenek" az ország két -- történetesen többségében magyarok által lakott -- megyéje ellen.

A következetességgel összeállított dokumentumból, valamint a fenn említett szervek viselkedéséből arra lehet következtetni, hogy az állami hatóságok "idegen testnek" tekintik e két megyét, illetve a romániai magyarságot.

A magyarellenes hadjárat okai és céljai egyelőre nem körvonalazódtak, viszont egyre nyilvánvalóbbak a következmények, amelyek a román-magyar kapcsolatok elmérgesítése révén elsősorban Románia euró-atlanti integrációját veszélyeztetik. A szövetségi elnök továbbá tarthatatlannak minősítette, hogy a kormánypárt a még érvényben lévő együttműködési szerződés ellenére sorozatos támadásokat indít az RMDSZ és a romániai magyarság ellen