Bernát, Felícia
EUR 383,57 Ft
USD 363,28 Ft
8 °C
30 °C

Puskaporos a hangulat Székelyföldön

2006.03.10. 11:19
Feszült a hangulat Romániában a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által március 15-re összehívott Székely Nagygyűlés előtt. Traian Basescu román elnök pénteken Bukarestbe kérette Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármestert, hogy tájékozódjon a "vélhetően robbanékony helyzetről". A szervezők nem számítanak incidensekre. Politikusok nyugalomra intik a magyarokat és a románokat, a rendőrség nagy erőkkel készül a rendezvény biztosítására.

Traian Basescu román elnök Bukarestbe kérette Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármestert, hogy személyesen tájékozódjék a március 15-re a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által összehívott Székely Nagygyűléssel kapcsolatosan kialakult helyzetről. A jobboldali magyar szervezet a székelység szabadságvágyát, Székelyföld önrendelkezéséhez való jogát szeretné kifejezni a naggyűlésen. Szász Jenő péntek délelőtt már a Cotroceni-palotában volt az államfőnél. Egyes hírek szerint Basescu csütörtökön a belügy- és az igazságügyi miniszterrel, valamint a titkosszolgálatok vezetőivel tárgyalt a "vélhetően robbanékony helyzetről".

Botrányszikra

Mircea Geoana, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az erdélyi Krónika című lap szerint felkérte az államfőt: hozza nyilvánosságra, milyen lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az 1990 márciusában Marosvásárhelyen kirobbant véres konfliktus megismétlődése.

"Semmi sem ártana jobban Románia külföldi megítélésének, mint a március 15-i ultranacionalista retorika, Isten őrizz, egy botrányszikra, egy tüntetés és ellentüntetés okozta konfrontációtól!" - vélekedett az ellenzéki párt vezére. Felkérte egyúttal a politikai pártokat, tartózkodjanak attól, hogy "olajat öntsenek a tűzre".

A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Pártot (PRM) leszámítva valamennyi román szervezet és párt józanságra int. Az Avram Iancu Kulturális és Hazafias Egyesület Hargita megyei fiókszervezete közleményében arra figyelmeztet, hogy "elkerülendő a nem kívánt következményeket", nem tartják szerencsésnek az "alkotmányellenes rendezvényeken" való részvételt. A román civil szervezet arra kérte a románságot, ne vegyen részt a március 15-i rendezvényeken.

Készültség

Higgadtságra intett a nagygyűlés kapcsán Mircea Dusa, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) Hargita megyei képviselője is. Kifejtette: az alkotmány minden állampolgárnak lehetőséget biztosít a szabad véleménynyilvánításra, de ezt a jogot csak törvényes keretek között szabad gyakorolni.

A képviselő nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a románság egy székelyudvarhelyi nagygyűlésen fejezze ki egyet nem értését az SZNT törekvéseivel, de meglátása szerint ezt semmiképpen sem szabad március 15-re időzíteni.

A Székely Nagygyűlés szervezői nem számítanak incidensekre. A helyi rendőrség biztosította őket: mindent megtesznek a rend fenntartása érdekében. Constantin Munteanu, a csendőrség helyi parancsnoka szerint hétfőre összeállítják a készültségi tervet. A Székelyudvarhelyre érkező autóbuszokat a város határában a forgalmi rendőrség és a közúti hatóság ellenőrzi, és a kijelölt fogadó parkolókba irányítja.

Bírálatok

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) udvarhelyszéki szervezete azzal bírálta a Székely Nemzeti Tanácsot, hogy a március 15-én Székelyudvarhelyre érkező magyarokból profitálva próbál legitimitást szerezni egy politikai kiáltványnak.

"Senkinek nincs joga kihasználni és kalandor módon akadályozni a magyarok ünnepét" - áll a Verestóy Attila szenátor által aláírt közleményben. Az RMDSZ helyi szervezete egyébként csütörtök estig sem választ, sem engedélyt nem kapott a polgármesteri hivataltól a március 15-i koszorúzási ceremónia megtartására.

Nem maradt visszhang nélkül a Maros Megyei Rendőrfelügyelőség akciója, melynek során egy állítólagos autonómia-kiáltvány miatt az Európai Idő című lap utolsó számának összes marosvásárhelyi példányát elkobozták. Az Academia Catavencu Sajtófigyelő Ügynöksége és a Pro Europa Liga tiltakozó közleményt adott ki, túlkapásnak minősítve a történteket, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) a sajtószabadság megsértéseként értékelte az akciót.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek