Géza
-11 °C
-4 °C

Romániai viszály a Hargita-Kovászna ügy miatt

2001.11.28. 10:31
Lemondásra szólította fel kedden több RMDSZ-es képviselő a román belügyminisztert és a román titkosszolgálat vezetőjét a Hargita és Kovászna megyék ügyében tett kijelentések miatt. Adrian Nastase "álproblémának" találja az ügyet. A Nemzeti Liberális Párt bizalmatlansági indítványt kezdeményez a Hargita-Kovászna ügyben: mivel parlamenti frakciójuk ehhez kevés, politikai szövetségeseket keresnek.

A RMDSZ hat parlamenti képviselője kedden lemondásra szólította fel a román belügyminisztert, Ioan Rust és a hírszerző szolgálat igazgatóját, Radu Timofte-t Hargita és Kovászna megyék ügyében tett kijelentéseik miatt. Az RMDSZ tájékoztatója szerint a keddi parlamenti vitanapon hat RMDSZ-es képviselő szólalt fel és utasította vissza a Har-Kov ügyének vádjait. A belügyminiszter szóvivőjén keresztül közölte, hogy nem kíván érdemben foglalkozni az RMDSZ felszólításával.

A Har-Kov ügyként emlegetett politikai probléma lényege: a román állam elveszítette tekintélyét, befolyását a 90 százalékban magyarok lakta Hargita és Kovászna megyékben, és ez a magyar állam és az RMDSZ ténykedése miatt történt. A magyar állam egy "belső anyaországot" kíván a két megyében kialakítani, ehhez gazdasági erejét is felhasználja. Az ügy 1990 óta többször is a politikai diskurzus témájává vált, utoljára Ion Rus belügyminiszter október végén "aktualizálta" azt.

A támadás nem tesz jót az együttműködésnek

Az RDMSZ képviselőinek sajtótájékoztatója. Elutasítják a vádakat
Forrás: RMDSZ sajtószolgálat
A képviselői felszólalások szerint a romániai magyarságot érő, egyre sűrűsödő támadások nem tesznek jót sem az RMDSZ és a kormány együttműködésének, sem pedig Románia külföldi megítélésének. A héten egyébként pont a székelyföldi megyék körül keltett kormányzati felhajtás miatt az RMDSZ megszavazott egy, az egészségügyi témájú bizalmatlansági indítványt. Az indítványt egyébként nem fogadták el.

Keddi felszólalásukban az RMDSZ-képviselők elmondták: Székelyföld esetében nem lehet az állam hatóságainak térvesztéséről beszélni, hiszen itt a hatóságokat képviselő intézményeket - a prefektúrát, a rendőrséget, a csendőrséget, a katonaságot, a hírszerző szolgálat szervezeteit, a számvevőszéket, az ügyészséget - nem magyarok, hanem románok vezetik, akik buzgón teljesítik kötelességüket.

A miniszterelnök szerint "álproblémát" tárgyalnak

Az RMDSZ álláspontját látszik támogatni Adrian Nastase miniszterelnök is, aki szerint az állami autoritás hiánya Székelyföldön "álprobléma". Az ügyet valósnak véli Ion Iliescu államfő, Radu Timofte, a RHSZ igazgatója, Ion Rus belügyminiszter és az ügyet vizsgáló parlamenti képviselőcsoport vezetője, Ion Stan.

Az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt képviselői parlamenti szövetségeseket keresnek egy, a Hargita-Kovászna ügy miatt benyújtott bizalmatlansági indítványhoz. Az indítványt december közepén szándékoznak beterjeszteni, és nem csak a Hargita-Kovászna üggyel, de az ország gazdasági helyzetével és az élet minőségével is foglalkoznának. Mivel a liberálisok parlamenti frakciója nem elég egy indítvány felterjesztéséhez, szövetségeseket kerestek és találtak a nagy-romániás parlamenti csoportban, illetve a Demokrata Párt képviselőiben (ők tartalmi feltételekhez kötötték az indítvány támogatását).