Bernát, Felícia
EUR 383,71 Ft
USD 363,48 Ft
8 °C
30 °C

A magyarországi Székely Légiótól tartanak

2006.03.09. 15:59
A Székely Légió félkatonai szervezet és a baszk ETA-hoz hasonló akciókat hajtana végre a Ziua című román lap szerint. A légió vezetője az Indexnek cáfolta a vádakat, elmondása szerint a légió sziklamászásra, hegymászásra vonatkozó tanácsokkal látja el tagjait, nem pedig paramilitáris kiképzést ad.

Magyarországon létrehozott ETA-típusú félkatonai szervezet áll a székelyföldi autonómiát követelő civil-polgári mozgalom mögött, a székelyek az ENSZ-től kérik autonómiájuk szavatolását, székely lapot kobozott el Marosvásárhelyen a román rendőrség, mert közölte a székely autonómiakiáltványt - ilyen címekkel, hírekkel jelent meg több román napilap csütörötkön.

Tanácskoznak a román vezetők
A Gandul című napilap arról számolt be, hogy "a székelyek az ENSZ-től kérik autonómiájuk szavatolását" és közölte a "székely nagygyűlés" állítólagos "kiáltványát". Több román lap - köztük a Cotidianul - arról számolt be, hogy Basescu elnök tanácskozásra hívta Tariceanu kormányfőt, a belügy- és az igazságügyi minisztert a székhelyéül szolgáló Cotroceni-palotába. A lapbeszámolók tudni vélik: arról tárgyaltak, hogy "miként járnak el a hatóságok március 15-én a magyarok által szervezett székelyudvarhelyi nagygyűléssel".

A Székely Nemzeti Tanács által a közelgő március 15-ére Székelyudvarhelyre összehívott székely nagygyűlésről a Ziua című napilap két teljes oldalt kitöltő összeállítását címoldalán egy rovásírással, gyopárcsokor közepébe vágott rohamszuronnyal "ékesített", Legion Siculus feliratú, pajzsformájú címerrel illusztrált szöveggel harangozta be.

Félkatonai szervezet?

Ebben és belső oldalain a bukaresti lap azt állította, hogy a székelyföldi autonómiáért síkraszálló civil-polgári mozgalom mögött egy 2002. szeptember 5-én Magyarországon bejegyzett Székely Légió nevű félkatonai szervezet áll.

A lap közelebbről meg nem nevezett forrásai kijelentették, hogy szükség esetén "a székelyek vezetői ezt a félkatonai szervezetet használhatják fel". Az állítólag dunaújvárosi székhelyű, "ETA- és IRA-típusú félkatonai szervezet" "parancsnoka" egy bizonyos Révész Tibor, aki a "magyar büntetés-végrehajtási szervezet keretében" dolgozott (vagy dolgozik).

Az illető "vezérkara" által dirigált "légió" alapokmányában állítólag az áll, hogy a szervezet "Magyarország határain kívül is bevethető". Diagramban ismertette a lap a "Legion Siculus" struktúráját: eszerint a "főparancsnok" alá tartozó "vezérkarhoz" tartozna egy "gyakorló bázis", valamint három "hadsereg".

4-5 ezer tag?

A lap informátorai között emlegetett, de névtelenül idézett székelyudvarhelyi református pap becslése szerint a nem politikai, hanem "polgári önvédelmi célokat" követő szervezetnek úgy 4-5 ezer tagja lehet. A "légió" állítólag "Magyarországon dolgozó fiatal székely értelmiségiek" köréből verbuválja "harcosait".

A Ziua cikkében szerepel a Székely Légió "főparancsnokának", Révész Tibornak a neve, születési helye, mobilszáma, anyja neve és (rosszul) az e-mail-címe is. Így sikerült utolérnünk Révészt, aki egyébként távoli rokona édesanyja révén a román válogatott labdarúgónak, Bölöni Lászlónak.

Elkoboztak egy magyar lapot
Az Adevarul című napilap címoldalas anyagának címe: "Székely lapot kobozott el a rendőrség". Az újság fényképes illusztrációjából és tudósításának szövegéből az derül ki, hogy a "székely lap" a Sepsiszentgyörgyön megjelenő Európai Idő című hetilap, amely legfrissebb számában egy mindenki által hozzáférhető internetportál alapján közölt egy székelyföldi autonómiakiáltványt. Az Adevarul szerint a Maros megyei rendőrparancsnok azt nyilatkozta: nem "elkobozták" a nevezett lapot, hanem csak "begyűjtötték az újságárusoktól a hetilap példányait", hogy áttanulmányozzák azokat. A román rendőrség ugyanis olyan információkkal rendelkezik, hogy a lapban "alkotmányellenes merényletnek", "az ország törvényei ellen irányulónak" mondott közlés jelent meg. De ha elolvasták a lap példányait és nem igazolódnak az előzetes információk, "akkor majd a rendőrség visszaadja a példányokat az újságárusoknak", amiből jól látható, hogy szó sincs elkobzásról. Erről egészen más a véleménye a marosvásárhelyi Pro Európa Liga társelnökének, Smaranda Enachénak, aki úgy nyilatkozott, hogy "kiadványok elkobzása különösen súlyos" akció, s követelte, hogy a rendőrség közölje, milyen törvényes felhatalmazás alapján hajtotta végre az akciót.

Révész cáfolta, hogy félkatonai szervezetet hoztak volna létre. Elmondta, hogy a Székely Légió nincs bejegyezve Magyarországon. Valóban tárgyalnak viszont az Önkéntes Polgári Véderő nevű szervezettel, hogy annak altagozataként működhessenek. Velük egyébként egy pálhalmai túlélő versenyen ismerkedtek meg. Az Önkéntes Polgári Véderő bejegyzett szervezet, székhelye Dunaújvárosban van.

Révész: sziklamászáshoz adunk tanácsot

Révész a Székely Légióról elmondta, hogy az egy baráti beszélgetés nyomán jött létre, és a szervezet tagjai Magyarországon élő székelyek, de céljuk békés, most, március 15-én sem szeretnének balhét. A nagygyűlésre négyen szerettek volna elmenni, hogy ott fényképezzenek. A Székely Légió egyébként sziklamászásra, hegymászásra, sziklaereszkedésre vonatkozó tanácsokkal látja el tagjait, nem pedig paramilitáris kiképzést ad - tette hozzá.

Révész egyébként pert fontolgat a Ziua ellen.

Egy fotó

Révészék internetes oldalán a szekely.tk-t egyébként lehet olvasni a székelyföldi nagygyűlésről. A szavazásnál az a kérdés, az "Új Székelyföld létrehozásának lehetőségei közül Ön melyiket támogatná?". A lehetséges válaszok között szerepel egy sziget vásárlása, földterület vásárlása Székelyföldön, földterület vásárlás Magyarországon, illetve külföldön. De akár választható az "Egyiket sem" opció is.

A szekely.tk-ról tovább linkelgetve, illetve a neten tallózva találhatunk számos anyagot Révészékről. Van egy olyan fotó is, amelyen Révész és két társa látható, mint "Székelylégió". Ez ellentmondani látszik annak, hogy több ezres szervezet állna a három fiatalember mögött. Ugyanakkor Révész nem akarta az Indexnek elárulni, hogy hány tagja van szervezetüknek.

Az Index szerette volna megszólaltatni a magyar kormányzat illetékeseit is az üggyel kapcsolatban, ám egyelőre sem a Külügyminisztériumtól, sem pedig a Miniszterelnöki Hivataltól nem kaptunk választ.

Röplapok a Székely Nemzeti Tanács vezetőinek
Lejárató, sértő szövegű magyar nyelvű röplapokat ragasztottak ismeretlen személyek néhány székelyföldi városban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetőinek lakásajtajára - tájékoztatta szerdán az MTI-t Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke. Ferencz Csaba elmondta: ő maga is talált ilyen röplapot lakásának ajtaján, ugyanez történt az SZNT többi vezető tagjával, így Tulit Attilával, Szász Jenővel és Gazda Zoltánnal. Ők a március 15-én Székelyudvarhelyen rendezendő Székely Nagygyűlés főszervezői.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek