Ágnes
-1 °C
2 °C

Szekeresen keresztül intett be Moszkva a NATO-nak

2007.06.28. 10:52
Meglehetősen zavarba hozták a hét elején Moszkvában a Szekeres Imre vezette budapesti minisztériumi delegációt. Az előre egyeztetett időpont ellenére nem jött össze a miniszteri szintű találkozó a két honvédelmi minisztérium között. Egy orosz napilap szerint ez üzenet volt a NATO-nak.

Orosz katonák obstrukciót kezdtek a NATO ellen címmel írt a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap csütörtökön Szekeres Imre honvédelmi miniszter hét eleji oroszországi látogatásáról.

A centrista elitlap emlékeztetett arra, hogy Szekeres Imrének találkoznia kellett volna orosz kollégájával, de Anatolij Szergyukov nem tudott időt szakítani erre, amit az orosz miniszter rendkívül nagy elfoglaltságával magyaráztak a magyar félnek. Szekeres Imrének azt javasolták, hogy találkozzon Jurij Balujevszkij tábornokkal, vezérkari főnökkel, ám ő ezt elutasította, mondván, megvárja, amíg az orosz miniszter időt talál arra, hogy magyar kollégájával beszéljen.


A magyar katonai delegáció Moszkva belvárosában

A Szergyukovval való találkozó helyett Szekeres Imre az orosz parlament két háza védelmi bizottságának vezetőivel tárgyalt, és nekik adta át az orosz védelmi miniszter számára előkészített dokumentumokat. Szekeres Imre az orosz napilap katonai szakértőjének elmondta, hogy a magyar fél új megállapodás megkötését javasolja a katonai-technikai együttműködésről, amellyel felváltaná az előző, minden pontjában elavult 1992-es megállapodást. Magyarország NATO-tagként is folytatni szeretné a kölcsönösen előnyös együttműködést Oroszországgal - tette hozzá.

Direkt szúrtak ki Szekeressel?

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint a budapesti vendégeket zavarba ejtette a miniszteri találkozó elutasítása, mivel Szekeres Imre látogatásának időpontját előre egyeztették. A lap orosz védelmi minisztériumi forrásból úgy tudja, hogy a találkozó megtagadásával az orosz tábornokok elégedetlenségüket fejezték ki azon álláspont iránt, amelyet Magyarország képviselt az európai hagyományos haderők és fegyverzetek korlátozásáról szóló, 1999-ban módosított CFE-szerződés teljesítésének vitás kérdéseiről rendezett júniusi bécsi értekezleten. A konferencián Budapest teljes mértékben támogatta NATO-partnereit.

Az orosz tábornoki karnak az észak-atlanti szövetség elleni obstrukciója Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár keddi moszkvai látogatásán is megmutatkozott. Az orosz védelmi minisztérium magas rangú képviselői közül - egyetlen tábornok kivételével - senki nem vett részt a belga nagykövetség által a NATO-orosz tanács megalapításának 5. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson.

Az, hogy (a kudarcba fulladt bécsi értekezlet óta) Moszkva nem engedélyezi a külföldi katonai ellenőrzéseket, valamint nem hajlandó CFE-partnereit tájékoztatni csapatainak az Oroszország európai területén történő mozgásáról, a Moszkva és Brüsszel közötti partneri kapcsolatok komoly lehűléseként értelmezhető - írja a cikk szerzője, Viktor Litovkin, aki szerint még nincsenek mélyponton a kapcsolatok. A jelenlegi válság még nem jutott el odáig, mint 1999 márciusában, a Belgrád elleni NATO-légicsapások megkezdésekor. Moszkva akkor kiutasította a NATO mindkét képviselőjét, hazarendelte Brüsszelből saját NATO-delegátusát, és megszakította minden kapcsolatát az észak-atlanti szervezet által fenntartott békepartnerségi programmal.

Temetőket látogatni ment

Szekeres Imre honvédelmi miniszter oroszországi látogatásának fő célja a Don-kanyarban kialakított magyar katonai temetők meglátogatása volt, hangsúlyozta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője csütörtökön az MTI-nek.


Szekeres Imre Magyarországról szóló albumot ad ajándékba Alekszej Alekszejevics Szigutkinnak, az Állami Duma Védelmi Bizottsága elnökhelyettesének

"A Don-kanyarban lévő két központi magyar katonai temető meglátogatása volt Szekeres Imre látogatásának fő célja. Az első magyar katonai temető megnyitásának tizedik évfordulója és a magyar-orosz hadisírgondozói program első szakaszának lezárása adott lehetőséget arra, hogy a magyar honvédelmi miniszter koszorút helyezhessen el ott, ahol mostanáig mintegy harmincezer, a II. világháborúban elesett magyar katona és elhunyt munkaszolgálatos földi maradványait temették újra" - hangsúlyozta a szóvivő.

Bocskai István elmondta, hogy a látogatás szervezésekor jelezték: Szekeres Imre szeretne nem hivatalos találkozót tartani Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszterrel. Orosz részről ezt a találkozót a magyar miniszter indulását megelőzően nem sokkal Anatolij Szergyukov programjának változása miatt lemondták.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az orosz alsóház, az állami duma és az orosz felsőház, a szövetségi tanács védelmi bizottságaiban tartott megbeszélésen orosz részről teljes nyitottságot lehetett tapasztalni arra a magyar javaslatra, hogy kezdjenek tárgyalásokat a még 1992-ben kötött magyar-orosz katonai megállapodás új szerződéssel történő felváltásáról, vagy a létező megállapodás bővítéséről.

Magyarországi látogatásra hívta az orosz védelmi minisztert Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A szaktárca vezetője ezt csütörtökön jelentette be újságírók előtt Budapesten. "Meghívom Szergyukov miniszter urat egy neki megfelelő időpontban hivatalos magyarországi látogatásra" - fogalmazott Szekeres Imre, kiemelve, hogy tárgyalásokat szeretne folytatni az orosz-magyar katonai együttműködésről szóló megállapodásról és az egyéb haditechnikai együttműködésről. "Remélem, ez a találkozó létre fog jönni, és ez lesz az a hivatalos forma, amelyben világossá tudjuk tenni azt a kiszámítható politikát, amelyet követünk" - fogalmazott.