Julianna, Lilla
-3 °C
11 °C

Gyertyatartókkal csépelték egymást a Szent Sír templomban

2008.11.09. 12:21
Ökumenikus verekedés helyszíne lett a Krisztus feltámadása helyén emelt Szent Sír templom. Miközben az örmény és görög papok egymás köpenyét próbálták letépni, híveik kegytárgyakkal csépelték egymást. A templomot egyébként közösen felügyeli az örmény, a görög és a katolikus felekezet, de a béke oly törékeny, hogy a kulcsokra már például két palesztin család vigyáz.

Verekedés tört ki vasárnap Jeruzsálemben a görög és az örmény ortodox hívők közt a Szent Sír templomban. A két felekezet tagjai ököllel és gyertyatartókkal ütötték-verték egymást. A csetepaténak a kiérkező rendőrség vetett véget.

A görög és az örmény felekezet esett egymásnak

Több hívő megsérült, volt aki monoklival a szeme alatt távozott a templomból. Mások zúzódásokat, vérző sebeket szereztek. Az összetűzésből az örmény és görögkeleti papok is kivették részüket: egymás köpenyét próbálta letépni, miközben híveik kegytárgyakkal csépelték egymást. Hogy miért robbant ki a vallási hirig, azt egyelőre nem tudni.

A templomot, amelyet a keresztény hit szerint azon a helyen építettek föl, ahova Jézust keresztre feszítése után temették, illetve ahol föltámadt, s egyébként a görögök, örmények és katolikusok közösen felügyelik. Ám hosszú évszázadok óta rendkívül törékeny az egyezség a felekezetek között. Így például a templom kulcsaira több száz éve két palesztin család vigyáz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!