Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az FBI kivizsgálása következik

2004.04.12. 18:17
A szeptember 11-i terrortámadásokat vizsgáló bizottság feltárja, hogy az FBI minden szükséges intézkedést megtett-e. George Bush tagadja, hogy figyelmen kívül hagyott volna fontos figyelmeztetéseket.
A Fehér Ház szombaton nyilvánosságra hozta azt a hírszerzési tájékoztatót, amelyet 2001. augusztus 6-án, a New York és Washington elleni terrortámadások előtt 36 nappal tettek a texasi Crawfordban az elnök asztalára azzal a baljós címmel, hogy az al-Kaida vezére, Oszama bin-Laden merényleteket szándékozik elkövetni az Egyesült Államokban.

George Bush amerikai elnök határozottan visszautasította azokat a vádakat, hogy figyelmen kívül hagyta az egyesült államokbeli esetleges terrorcselekmények veszélyére intő figyelmeztetéseket. Az elnök vasárnap a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a tájékoztatóban semmi konkrét értesülés nem volt, amelynek alapján cselekedhetett volna. Ha lett volna ilyen, akkor "hegyeket mozgatott volna meg", az pedig, hogy Bin Laden gyűlöli Amerikát, már régóta nyilvánvaló volt, mondta az elnök.

Az FBI van soron A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a belföldi terrorfenyegetések ügyében körülbelül hetven szálon folytatott vizsgálatot, és szeptember 11-i terrortámadásokat kivizsgáló bizottságnak kell feltárnia, hogy az FBI mindent megtett-e. A hétfői lapok szerint a figyelem most az FBI-ra irányul, melynek ügynökei 2001 nyarán számos nyomon elindultak, de a nyomozás elakadt az információáramlás fogyatékosságai, a bürokrácia lomhasága és különféle jogi akadályok miatt.

A bizottság a héten hallgatja meg John Ashcroft jelenlegi és Janet Reno volt igazságügyi miniszter, Robert Mueller jelenlegi, valamint Louis Freeh és Thomas Pickard volt FBI-igazgatókat. A héten jelenik meg a bizottság előtt George Tenet, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója is.

Louis Freeh, aki 2001 júniusáig állt az FBI élén, a The Wall Street Journal hétfői számában terjedelmes cikkben kelt a Bush-kormány védelmére.

Bush nem tett eleget?

A The New York Times hétfői szerkesztőségi kommentárja azért bírálja az elnököt, mert vasárnapi nyilatkozatának alapvető mondanivalója az volt, hogy minden tőle telhetőt megtett a terrortámadások elhárítására. A lap megjegyzi, hogy 2001. augusztus 6-án a tájékoztató elolvasása után legalább félbeszakíthatta volna texasi vakációját és a Fehér Házba sietve összehívhatta volna legfőbb tanácsadóit, számon kérve tőlük, hogy milyen megelőző óvintézkedéseket hoznak.

A szeptember 11-i terrortámadások előzményeit kivizsgáló 9/11 bizottság előtt Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó csütörtökön úgy fogalmazott, hogy nem volt "ezüstgolyó", azaz hatékony eszköz a terrortámadások megakadályozására. Bob Kerrey, a bizottság demokrata párti tagja viszont vasárnap úgy nyilatkozott, hogy elejét lehetett volna venni az összesen mintegy 3000 halálos áldozatot követelő New York-i és washingtoni terrorcselekményeknek.

A Fehér Ház elhódítására készülő John Kerry egyik politikai tanácsadója vasárnap úgy vélte, hogy az elnök nem fordított kellő figyelmet az emlékeztetőbe foglalt figyelmeztetésnek. A szenátor maga vasárnap Bostonban a templomból jövet elzárkózott az ezzel kapcsolatos kérdések megválaszolása elől.