Ivó, Milán
EUR 382,98 Ft
USD 365,84 Ft
6 °C
26 °C

Budapestre költözhet a Szabad Európa Rádió

2002.01.09. 11:02
Egy cseh lap nem zárja ki, hogy esetleg Budapestre költözik a jelenleg Prágában székelő amerikai Szabad Európa Rádió (SZER), amennyiben a cseh kormány továbbra is kitart amellett, hogy a rádiónak biztonsági okok miatt el kell hagynia főváros központját, s egy kevésbé exponált helyre kellene költöznie.
A Lidové Noviny című konzervatív újság úgy tudja: a SZER berkeiben azután vetődött fel, hogy a rádiót esetleg Budapestre költöztetik, hogy a cseh kormány egyértelműen nem volt hajlandó figyelembe venni az amerikaiak álláspontját, és továbbra is azt akarja, a rádió hagyja el a városközpontot. Milos Zeman cseh kormányfő azzal érvel, hogy a SZER elhelyezése a városközpontban, a Vencel tér, a nemzeti múzeum és a főpályaudvar szomszédságában nagy veszélyt jelent a lakosságra nézve.

A cseh kormány szerint a terroristák célpontja lehet a SZER épülete

A kormány álláspontját a biztonsági kérdésekben a legilletékesebb, az országos védelmi tanács is magáévá tette és támogatja. Egy felmérés szerint a lakosság döntő többségének is ez a véleménye.

Tom Dine, a SZER elnöke e héten kiadott nyilatkozatában kijelentette: a rádió kiköltözése a városközpontból kapitulációt jelentene a terroristák előtt, s ez az amerikaiak számára teljeséggel elfogadhatatlan. Hasonló véleményt fogalmazott meg korábban nem hivatalosan a prágai amerikai nagykövetség is. A cseh politikusok és a sajtó véleménye megoszlik ebben a kérdésben. Václav Havel államfő az amerikaiak pártjára állt, míg mások a rádió elköltözését támogatják.

A SZER Václav Havel cseh államfő meghívására 1995-ben tette át székhelyét Münchenből Prágába, ahol jelképes évi egy koronáért megkapta a volt szövetségi parlament épületét.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek