Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Budapestre költözhet a Szabad Európa Rádió

2002.01.09. 11:02
Egy cseh lap nem zárja ki, hogy esetleg Budapestre költözik a jelenleg Prágában székelő amerikai Szabad Európa Rádió (SZER), amennyiben a cseh kormány továbbra is kitart amellett, hogy a rádiónak biztonsági okok miatt el kell hagynia főváros központját, s egy kevésbé exponált helyre kellene költöznie.
A Lidové Noviny című konzervatív újság úgy tudja: a SZER berkeiben azután vetődött fel, hogy a rádiót esetleg Budapestre költöztetik, hogy a cseh kormány egyértelműen nem volt hajlandó figyelembe venni az amerikaiak álláspontját, és továbbra is azt akarja, a rádió hagyja el a városközpontot. Milos Zeman cseh kormányfő azzal érvel, hogy a SZER elhelyezése a városközpontban, a Vencel tér, a nemzeti múzeum és a főpályaudvar szomszédságában nagy veszélyt jelent a lakosságra nézve.

A cseh kormány szerint a terroristák célpontja lehet a SZER épülete

A kormány álláspontját a biztonsági kérdésekben a legilletékesebb, az országos védelmi tanács is magáévá tette és támogatja. Egy felmérés szerint a lakosság döntő többségének is ez a véleménye.

Tom Dine, a SZER elnöke e héten kiadott nyilatkozatában kijelentette: a rádió kiköltözése a városközpontból kapitulációt jelentene a terroristák előtt, s ez az amerikaiak számára teljeséggel elfogadhatatlan. Hasonló véleményt fogalmazott meg korábban nem hivatalosan a prágai amerikai nagykövetség is. A cseh politikusok és a sajtó véleménye megoszlik ebben a kérdésben. Václav Havel államfő az amerikaiak pártjára állt, míg mások a rádió elköltözését támogatják.

A SZER Václav Havel cseh államfő meghívására 1995-ben tette át székhelyét Münchenből Prágába, ahol jelképes évi egy koronáért megkapta a volt szövetségi parlament épületét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?