Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Nem költözik Budapestre a Szabad Európa Rádió

2002.01.17. 09:56
A Szabad Európa Rádió (SZER) szóvivője szerint egyelőre nem foglalkoznak érdemben azzal a kérdéssel, hogy ingatlanvitájuk miatt elhagyják a cseh fővárost. Korábban szó volt róla, hogy a SZER Budapestre vagy Tallinba költözhet, ha a rádiónak nem sikerül megegyeznie a cseh kormányzattal, azonban a szóvivő szerint nagy költséggel járna, ha ismét székhelyet váltanának.
A Szabad Európa Rádió vezetősége kiemelt fontosságúnak tartja Prága lakosságának és saját alkalmazottainak biztonságát, ezért megfelelő ajánlat esetén hajlandó más helyre költözni a prágai Vencel térről - közölte Sonia Winter szószívő a Népszabadság kérdésére. A rádió azonban csak olyan épületet tud elfogadni a cseh kormányzattól, amely a mostanihoz hasonlóan a belvárosban van, és minden műszaki és biztonsági feltételnek megfelel.

Prágának presztízskérdés a SZER megtartása

"Kiemelkedő jelentőségű államérdek és Csehország külföldi megítélésében is fontos, hogy a rádió a fővárosunkban maradjon, s biztosra veszem, hogy ez így is lesz" - jelentette ki a Petr Pithart, a cseh felsőház elnöke miután találkozott a Szabad Európa Rádió programigazgatójával, Jeffrey Trimble-vel.

A napilap megbízható forrásból úgy értesült, hogy Jan Kavan cseh külügyminiszter a jövő héten találkozik a rádió elnökével, akinek átnyújtja azt a védelmi minisztérium által készített listát, amely a rádió új székhelyeiül szolgáló épületek dokumentációját tartalmazza.

Demszky hiába ajánlkozott

Sonja Winter, a rádió szóvivője a Világgazdaságnak nemrégiben kijelentette, "nagyra becsüljük Demszky Gábor főpolgármester meghívását, miszerint Budapest megfelelő ingatlant tudna felajánlani számunkra, de egyelőre nem kívánjuk elhagyni a cseh fővárost". A budapesti polgármester január 11-én keltekezett levelében azt ígérte a SZER elnökének, hogy amennyiben a rádió Budapestre költözik, olyan védelemben lesz része amelyben az USA nagykövetségét és más amerikai intézményeket részesíti a város és a BRFK.

A SZER Václav Havel cseh államfő meghívására 1995-ben költözött Münchenből Prágába, az egykori csehszlovákiai szövetségi parlament épületébe. A költözést a cseh belügyminisztérium sürgeti a tavaly szeptember 11-ei terrortámadások után, mivel úgy vélik a SZER a Vencel tér, a Nemzeti Múzeum és a főpályaudvar szomszédságában nagy veszélyt jelent a lakosságra nézve.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?