Nem költözik Budapestre a Szabad Európa Rádió

2002.01.17. 09:56
A Szabad Európa Rádió (SZER) szóvivője szerint egyelőre nem foglalkoznak érdemben azzal a kérdéssel, hogy ingatlanvitájuk miatt elhagyják a cseh fővárost. Korábban szó volt róla, hogy a SZER Budapestre vagy Tallinba költözhet, ha a rádiónak nem sikerül megegyeznie a cseh kormányzattal, azonban a szóvivő szerint nagy költséggel járna, ha ismét székhelyet váltanának.
A Szabad Európa Rádió vezetősége kiemelt fontosságúnak tartja Prága lakosságának és saját alkalmazottainak biztonságát, ezért megfelelő ajánlat esetén hajlandó más helyre költözni a prágai Vencel térről - közölte Sonia Winter szószívő a Népszabadság kérdésére. A rádió azonban csak olyan épületet tud elfogadni a cseh kormányzattól, amely a mostanihoz hasonlóan a belvárosban van, és minden műszaki és biztonsági feltételnek megfelel.

Prágának presztízskérdés a SZER megtartása

"Kiemelkedő jelentőségű államérdek és Csehország külföldi megítélésében is fontos, hogy a rádió a fővárosunkban maradjon, s biztosra veszem, hogy ez így is lesz" - jelentette ki a Petr Pithart, a cseh felsőház elnöke miután találkozott a Szabad Európa Rádió programigazgatójával, Jeffrey Trimble-vel.

A napilap megbízható forrásból úgy értesült, hogy Jan Kavan cseh külügyminiszter a jövő héten találkozik a rádió elnökével, akinek átnyújtja azt a védelmi minisztérium által készített listát, amely a rádió új székhelyeiül szolgáló épületek dokumentációját tartalmazza.

Demszky hiába ajánlkozott

Sonja Winter, a rádió szóvivője a Világgazdaságnak nemrégiben kijelentette, "nagyra becsüljük Demszky Gábor főpolgármester meghívását, miszerint Budapest megfelelő ingatlant tudna felajánlani számunkra, de egyelőre nem kívánjuk elhagyni a cseh fővárost". A budapesti polgármester január 11-én keltekezett levelében azt ígérte a SZER elnökének, hogy amennyiben a rádió Budapestre költözik, olyan védelemben lesz része amelyben az USA nagykövetségét és más amerikai intézményeket részesíti a város és a BRFK.

A SZER Václav Havel cseh államfő meghívására 1995-ben költözött Münchenből Prágába, az egykori csehszlovákiai szövetségi parlament épületébe. A költözést a cseh belügyminisztérium sürgeti a tavaly szeptember 11-ei terrortámadások után, mivel úgy vélik a SZER a Vencel tér, a Nemzeti Múzeum és a főpályaudvar szomszédságában nagy veszélyt jelent a lakosságra nézve.  • Tippek
  • Bankszámla