Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szerbiában felmentették a nyugati vezetőket

2001.09.14. 10:28
A szerb legfelsőbb bíróság megsemmisítette a belgrádi körzeti bíróság tavalyi ítéletét, amely egyenként húszévi börtönbüntetéssel sújtotta a NATO-tagállamok és a katonai szövetség tizennégy vezetőjét a két évvel ezelőtti bombázások miatt. A legfelsőbb bíróság egyúttal visszavonta a NATO-tagállamok vezetői ellen elrendelt körözéseket is.
A szerb legfelsőbb bíróság azért semmisítette meg a belgrádi körzeti bíróság ítéletét, mert úgy határozott, hogy csakis katonai bíróság tárgyalhatja azokat az ügyeket, amelyekben a büntető törvénykönyvnek a "területi épség megsértése" pontjai alkalmazhatóak. A 2000 szeptemberében zajlott bírósági eljárás idején, amely alig néhány napig tartott, tizennégy személyt - részben NATO-tagállamok vezetőit, részben pedig a katonai szövetség vezetőit - ítéltek húszévi börtönbüntetésre az 1999 márciusában kezdődött légitámadásokban elkövetett "bűncselekményekért".

A nyugati világ szinte összes vezetője rajta volt a körözési listán

Az elítéltek között van többek közt Bill Clinton akkori amerikai elnök, Madeleine Albright külügyminiszter és William Cohen védelmi miniszter. Hasonlóképpen elítélték Tony Blair brit miniszterelnököt, Robin Cook külügyminisztert és George Robertson akkori védelmi minisztert, aki jelenleg a NATO-főtitkára. Jacques Chirac francia elnök mellett az akkori külügyminisztert és védelmi minisztert is húszévi börtönbüntetésre ítélték, és ugyanilyen büntetést kapott Gerhard Schröder német kancellár, a szövetségi kormány külügyminisztere, illetve a védelmi tárca vezetője. Az elítéltek között van még Javier Solana akkori NATO-főtitkár és Wesley Clark, a NATO-csapatok európai szárnyának volt amerikai parancsnoka.

Az ítéletek ügyét Vojiszlav Seselj, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke "melegítette fel" néhány nappal ezelőtt, amikor felszólította a jugoszláv kormányt: közölje, hogy mit kíván tenni, amikor Jacques Chirac Belgrádba érkezik, hiszen "háborús bűnös", aki ellen jogerős ítélet van érvényben. Chirac lett volna az első nyugati államfő, aki Belgrádba látogat a légicsapások után, de végül az Egyesült Államokat ért terrortámadások miatt lemondta a szeptember 14-15-re tervezett hivatalos látogatását.

Az ügynek azonban korántsincs vége, mivel a szerb legfelsőbb bíróság a megsemmisített ítélet mellett perújfelvételt rendelt el.