Árpád
-2 °C
3 °C

Szerbiában alacsony részvétellel zajlottak a választások

2004.09.19. 20:52
Komolyabb szabálytalanságok nélkül, alacsony részvétel mellett zajlott vasárnap a szerbiai helyhatósági és a vajdasági parlamenti választás.
A szavazóhelyiségek 20 órakor bezártak. Az egyetlen komoly szabálytalanság Kishegyesen történt, ahol hibásan tüntették fel a szavazócédulán az egyik jelölt nevét, ezért nem kizárt, hogy e magyarlakta településen meg kell ismételni a választást.

A vajdasági választási bizottság szerint a tartományban két órával az urnák zárása előtt, 18 órakor alig 23,21 százalékos volt a részvétel. A választást felügyelő Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű civilszervezet szerint Szerbia egészére nézve is alacsony, közel 35 százalékos volt a részvétel.

Vladimir Goati belgrádi politológus szerint ez nem kirívóan alacsony részvétel összehasonlítva a térségbeli országokban tartott helyhatósági választásokkal. Szerbiában azonban a gyér érdeklődés az ultranacionalista Szerb Radikális Pártnak (SRS) kedvez, amelynek viszonylag stabil és rendkívül aktív a szavazótábora.

A legmagasabb részvétel ezúttal is Észak-Bácskában volt, legfőbbképpen a többségben magyarok lakta településeken, ahol két órával zárás előtt a választók 35-36 százaléka járult az urnákhoz. Bácstopolyán két órával a zárás előtt a 45 százalékot is elérte az arány, ami arra enged következtetni, hogy a magyarok ezúttal is nagy számban voksoltak. A délvidéki magyarok csak egy vajdasági párt, a Vajdasági Magyar Szövetség listájára szavazhattak a tartományi parlamenti választáson, mivel a többi párt nem állított listát vagy érvénytelen névsort adott be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?