Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Szerbiában alacsony részvétellel zajlottak a választások

2004.09.19. 20:52
Komolyabb szabálytalanságok nélkül, alacsony részvétel mellett zajlott vasárnap a szerbiai helyhatósági és a vajdasági parlamenti választás.
A szavazóhelyiségek 20 órakor bezártak. Az egyetlen komoly szabálytalanság Kishegyesen történt, ahol hibásan tüntették fel a szavazócédulán az egyik jelölt nevét, ezért nem kizárt, hogy e magyarlakta településen meg kell ismételni a választást.

A vajdasági választási bizottság szerint a tartományban két órával az urnák zárása előtt, 18 órakor alig 23,21 százalékos volt a részvétel. A választást felügyelő Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű civilszervezet szerint Szerbia egészére nézve is alacsony, közel 35 százalékos volt a részvétel.

Vladimir Goati belgrádi politológus szerint ez nem kirívóan alacsony részvétel összehasonlítva a térségbeli országokban tartott helyhatósági választásokkal. Szerbiában azonban a gyér érdeklődés az ultranacionalista Szerb Radikális Pártnak (SRS) kedvez, amelynek viszonylag stabil és rendkívül aktív a szavazótábora.

A legmagasabb részvétel ezúttal is Észak-Bácskában volt, legfőbbképpen a többségben magyarok lakta településeken, ahol két órával zárás előtt a választók 35-36 százaléka járult az urnákhoz. Bácstopolyán két órával a zárás előtt a 45 százalékot is elérte az arány, ami arra enged következtetni, hogy a magyarok ezúttal is nagy számban voksoltak. A délvidéki magyarok csak egy vajdasági párt, a Vajdasági Magyar Szövetség listájára szavazhattak a tartományi parlamenti választáson, mivel a többi párt nem állított listát vagy érvénytelen névsort adott be.