Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Zendülés a szerb állambiztonsági szolgálatnál

2001.11.10. 19:16
Útlezárással tiltakoztak a szerb állambiztonság különleges alakulatának tagjai, miután csütörtökön tudtukon kívül juttatták a hágai törvényszék kezére az emberiség elleni bűnökkel vádolt Banovics testvéreket.
Kisebb zendüléshez vezetett a szerb állambiztonsági szolgálat különleges egységeinél a háborús bűncselekményekkel vádolt Banovic fivérek csütörtöki letartóztatása: a kommandósok szombaton páncélozott szállítójárművekkel lezárták az Újvidéket Szabadkával összekötő főutat.

Nenad és Predrag Banovicsot csütörtökön fogta el az állambiztonsági szolgálat úgynevezett "vörössapkás" elitosztagának öt tagja. A boszniai Keraterm internálótáborban elkövetett emberiség elleni bűncselekmények miatt körözött fivéreket péntek hajnalban a hágai bíróság scheveningeni börtönébe szállították.

Batics: Átvertek

A vörössapkások parancsnoka, Batics őrnagy, a B92 rádiónak elmondta: őt úgy tájékoztatták, hogy Szerbiában bűnvádi eljárás folyik a két testvér ellen, így félrevezették és törvényellenes cselekedetre késztették egységét.

"A hágai együttműködési törvényt még nem fogadták el, ezért a jövőben minden ilyen parancsot visszautasítunk, mert azokat alkotmány- és törvényellenesnek tartjuk. Az egységem tagjai nem lesznek bérvadászok." - mondta Batics.

Batic közölte, hogy egysége a jövőben nem engedelmeskedik az ilyen értelmű parancsoknak, mert kommandósai "nem lesznek vadra leső vadászok". Az ezredes követelte, hogy a törvény meghozataláig függesszék fel a Hágában körözött személyek letartóztatását, és lemondásra szólította fel Dusan Mihajlovics szerb belügyminisztert.

Mihajlovics: Ez politikai akció

Mihajlovics a belgrádi Pink televíziónak adott nyilatkozatában úgy vélte, Batics őrnagy kijelentésével "megsemmisítette magát tisztként, és az állambiztonsági szolgálat egységének a vezetőjeként". Elmondta továbbá, hogy nem fogja tűrni, hogy politikai célokra használják a belügyminisztérium egységeit.

Az állambiztonsági szolgálat vezetője, Goran Petrovics közölte: az egység tagjai elbarrikádozták magukat Kula közelében található bázisukon, ahol jelenleg is tárgyalnak velük.