Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Albright: Bosznia a második világháborúra emlékeztetett

2002.12.17. 15:34
Madleine Albright egykori külügyminiszter a náci koncentrációs táborokhoz hasonlította a szerb fogolytáborokat. A miniszterasszonyt Plavsics korábbi belügyminiszter perében hallgatta meg a hágai bíróság.
Madeleine Albright az Egyesült Államok egykori külügyminisztere szerepelt kedden tanúként a hágai bíróság előtt - jelentette a Reuters. A miniszterasszonyt Biljana Plavsics ex-belügyminiszter perében hallgatta meg a bíróság. Albright elmondta, a gyilkosságok, a nők tömeges megerőszakolása, a táborok a második világháború rémtetteire emlékeztették.

Koncentrációs táborok

Az egykori külügyminiszter a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki valaha is tanúskodott Hágában. "Szinte hihetetlen volt, hogy ilyen dolgok megtörténhettek, és az is borzalmas volt, hogy mindezt szándékosan és előre megfontoltan követték el, hogy nem egy részeg katona félrelépéséről volt szó." - válaszolta a külügyminiszter az egyik kérdésre. A cseh származású Albright, aki gyermekkorában néhány évet Jugoszláviában töltött, elmondta, szörnyű volt látni, hogy egy harmonikusan működő többnemzetiségű ország hogyan süllyedhetett ilyen mély barbarizmusba. "Aki követte az eseményeket, annak nyilvánvaló volt, hogy mi is zajlik tulajdonképpen. A fotók a második világháború rémtetteire emlékeztettek minket. Az embereket buszokon és vonatokon szállították az egyértleműen koncentrációs tábornak titulálható létesítményekbe."

Albright ellentmondásos személyiségnek ismerte meg Plavsicsot, aki belügyminiszterként tevékeny részese volt mindezeknek, de nyíltan támogatta a daytoni békefolyamatot, ami annak idején nem volt népszerű a szerbek körében.

Plavsics csak másodhegedűs?

Albright szavait feszülten hallgatta a vádlottak padján ülő Plavsics. A 72 éves politikusasszonyra, akit emberiség elleni bűntettekkel vádolnak, életfogytiglani börtön várhat. A kilencvenes évek elején elkövetett népirtásokban legalább 200.000 horvát és boszniai muzulmán vesztette életét. Plavsics az egyetlen magas rangú tisztviselője az egykori rendszernek, aki elismeri a háborús bűnök megtörténtét, és ő az egyetlen női vádlott a bíróság kilenc éves történetében. A következő napokban a védelem tanúja Carl Bildt egykori balkáni kiküldött fog válaszolni a kérdésekre. Bildt szerint Plavsics nem volt részes a "valódi" vezetésnek, az igazi döntéseket nélküle hozták meg Karadzsicsék.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!