Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Szerbia megbocsát a menekült sorkatonáknak

2007.10.17. 15:18
Még az idén megszavazhatja a szerb parlament a hadkötelezetteket érintő amnesztia-törvényt. Sok ezer szerbiai férfi menekült külföldre a jugoszláv polgárháború elől. Valószínűleg jövőre már hazatérhetnek.

A szerb kormány diaszpóráért felelős minisztere szerdán bejelentette, hogy amnesztiát kaphatnak a sorkatonaság alól kibújó férfiak. A 90-es években dúló háborúk behívója elől sok ezren igyekeztek elmenekülni, többségük külföldre távozott. Sok vajdasági magyar fiatal a behívó elől költözött Magyarországra. Sokan közülük azóta se mertek hazatérni. Nyugat-Európában is rengeteg szerb férfi rekedt. Őket a mostani törvények szerint már a határon letartóztatták volna a szerb hatóságok, mert minden katonaszökevény szerepel a körözöttek listáján.

Szlobodan Milosevics bukása óta elvben a régi hadkötelezettek rendezhették jogi helyzetüket, de ez sok pénzbe és utánajárásba került. Szerbiában 2010-ben megszűnik az általános hadkötelezettség, ezért a védelmi miniszter is támogatja az általános amnesztiát.