Jenő
-3 °C
6 °C

Szerbia megbocsát a menekült sorkatonáknak

2007.10.17. 15:18
Még az idén megszavazhatja a szerb parlament a hadkötelezetteket érintő amnesztia-törvényt. Sok ezer szerbiai férfi menekült külföldre a jugoszláv polgárháború elől. Valószínűleg jövőre már hazatérhetnek.

A szerb kormány diaszpóráért felelős minisztere szerdán bejelentette, hogy amnesztiát kaphatnak a sorkatonaság alól kibújó férfiak. A 90-es években dúló háborúk behívója elől sok ezren igyekeztek elmenekülni, többségük külföldre távozott. Sok vajdasági magyar fiatal a behívó elől költözött Magyarországra. Sokan közülük azóta se mertek hazatérni. Nyugat-Európában is rengeteg szerb férfi rekedt. Őket a mostani törvények szerint már a határon letartóztatták volna a szerb hatóságok, mert minden katonaszökevény szerepel a körözöttek listáján.

Szlobodan Milosevics bukása óta elvben a régi hadkötelezettek rendezhették jogi helyzetüket, de ez sok pénzbe és utánajárásba került. Szerbiában 2010-ben megszűnik az általános hadkötelezettség, ezért a védelmi miniszter is támogatja az általános amnesztiát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?