Auguszta
-4 °C
2 °C

A szerb rendőrség körözi a volt vezérkari főnököt

2005.04.03. 15:04
Körözi a szerb rendőrség Nebojsa Pavkovicot, a jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnökét, akit hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) a Koszovóban elkövetett háborús bűntényekkel, a szerbiai igazságszolgáltatás pedig a Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter elleni merényletben való bűnrészességgel vádol.
A belgrádi média szerint a maffiaperekben eljáró belgrádi különbíróság utasítására a belügyminisztérium szombaton elfogatóparancsot adott ki Pavkovic ellen.

A nyugalmazott tábornoknak a hét elején nyoma veszett. Ez nagy fejtörést okoz a szerb kormánynak, amely az elmúlt három hónapban kilenc hágai vádlottat tudott rávenni arra, hogy önként az NT elé álljon.

Az áttétes rákban szenvedő tábornok dacol a hatóságokkal: nem akar Hágába menni, de nem hajlandó eleget tenni a belgrádi különbíróság idézésének sem, amely azzal vádolja, hogy bűnrészese volt a Draskovic ellen 2000. június 15-én elkövetett budvai merényletnek.

Pavkovic "koszovói bűntársa", Sreten Lukic volt szerb rendőrkapitány vasárnap írásos közleményében felszólította a hatóságokat, hogy vessenek véget a manipulálásnak állítólagos nyilatkozataival, miszerint a kórházi kezelés után önként Hágába megy.

A szívműtét és koszorúér-tágítás után lábadozó rendőrtábornok leszögezi, hogy továbbra is saját felépülését tartja a legfontosabbnak (orvosai szerint hat-nyolc hónapot kell felügyeletük alatt lennie).

A Hágával való együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács elnöke, Rasim Ljajic vasárnap közölte, az NT értesítette arról, hogy a törvényszék börtönében lehetővé teszi Lukic számára a szakszerű orvosi felügyeletet s azt is, hogy belgrádi orvosai is figyelemmel kísérjék egészségi állapotát.

Nem tudni, hogy Lukic számára ez elfogadható lenne-e. Nyilatkozatában a tábornok leszögezi, hogy "akit Hágába irányítanak, azt nem gyógykezelésre, hanem börtönbe küldik".

Az Európai Unió Pavkovic és Lukic hollététől teszi függővé azt, hogy április 12-én áldását adja-e a Belgráddal tervezett társulási és stabilitási tárgyalások megkezdéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmányra.