Jolán
2 °C
4 °C

A szerb államfő feloszlatta a parlamentet

2008.03.13. 10:32
Előrehozott választásokat tartanak májusban Szerbiában, mivel az államfő feloszlatta a parlamentet.

Borisz Tadics államfő csütörtökön feloszlatta a szerb parlamentet, és május 11-ére kiírta az előrehozott választásokat. Az idő előtti választások kiírását Vojiszlav Kostunica szerb minszterelnök kérte a kormányválság megoldására.

Kostunica március nyolcadikán lemondott, és feloszlatta kormányát. A kormányfő lemondásának közvetlen okaként azt jelölte meg, hogy a kabinetben nincs egységes politika a legfontosabb kérdésben: Koszovó Szerbiához tartozásának ügyében.

A miniszterelnök szerint a belpolitikai válságból a legjobb kiút az előrehozott választás, amit május 11-én, a vajdasági parlamenti és a szerbiai helyhatósági választások napján tartanak meg.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke akkor úgy nyilatkozott, hogy a három vajdasági magyar párt a május 11-ei választásokon is koalícióban indul mind a szerbiai parlamenti, mind a vajdasági és a helyhatósági választásokon. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt jó magyar esélyeket lát a májusi választásokon.

A szakértők értékelése szerint Szerbiában a májusi választásokon két tábor verseng a parlamenti többség megszerzéséért, az egyiket a legnagyobb szerbiai párt, a most ellenzéki Szerb Radikális Párt (SZRSZ) vezeti, amelyhez szövetségesként közeledik Vojiszlav Kostunica Szerbiai Demokrata Pártja (DSZSZ) is, a másik pedig a Borisz Tadics államfő vezette Demokrata Párt (DSZ), amely a demokratikus, Európai-párti politikai erők táborának a zászlóshajója.

Lassanként kialakulnak a jövőbeni koalíciók körvonalai is. Annyi már biztos, hogy a Demokrata Párt választási szövetségre lép a G17 Plusz párttal, egyes kisebbségi szervezetekkel, köztük a horvátokkal és a szandzsáki muzulmánok egyik pártjával, de nyíltan még nem vállalta a közösséget a Liberális Demokrata Párttal, ám ez nem zárja ki a választások utáni koalíciót. A Kostunica-féle DSZSZ felújítja szövetségét a Velimir Ilics vezette Új Szerbiával, és közösen kokettálnak a radikálisokkal.

A Magyar Koalíció - amelyet jelenleg három vajdasági magyar párt alkot - egyedül indul a választásokon mindhárom szinten. Szinte biztos, hogy jobban szerepel, mint legutóbbi választásokon, amikor a megosztottság miatt csak három mandátumot szerzett. Ezt akár meg is duplázhatja. A Magyar Koalíció - ha önállóan indul is - támogatja a Demokrata Párt köré tömörült erőket.

Az esélyek e pillanatban teljesen kiegyenlítettnek tekinthetők. A közvélemény-kutatások nem támasztják alá, hogy a Szerb Radikális Párt a szocialistákkal és az új erősítéssel, a Kostunica-Ilics-féle pártkoalícióval kormánytöbbséget tudnak szerezni. De nem nyugtatják meg a némileg erősödött demokratikus oldalt sem. Emiatt sokan éppen a kiegyenlített erőviszonyoktól, a jelenlegi bénító patthelyzet fennmaradásától tartanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?