Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Szerbiai választás: győztek a radikálisok

2003.12.29. 06:24
A szélsőséges nacionalista Szerb Radikális Párt a várakozásoknak megfelelően megnyerte a szerbiai előre hozott parlamenti választást, de nem tud kormányt alakítani sem önállóan, sem együtt a Szerbiai Szocialista Párttal (SPS).
A szavazást felügyelő Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű szervezet nem hivatalos végeredményei szerint a részvételi arány 59,3 százalékos volt.

Az SRS a szavazatok 27,7 százalékával 82 helyhez jutott a 250 fős parlamentben. A mérsékelt nacionalistának tekintett Szerbiai Demokrata Párt (DSS) 18 százalékot (53 mandátum), a balközép Demokrata Párt 12,6 százalékot (37 mandátum), a liberális közgazdászokból egy éve alakult G17 Plus 11,7 százalékot (34 mandátum), az ugyancsak mérsékelt nacionalistának tekintett Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) és az Új Szerbia (NV) nevű párt koalíciója 7,2 százalékot (23 mandátum), illetve az SPS 7,4 százalékot (21 mandátum) szerzett a törvényhozásban.

Magyar koalíció nem jutott be

A CESID szerint a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, Kasza Józsefnek a nevével is fémjelzett Együtt a toleranciáért nevű koalíció a szavazatok négy százalékát szerezte meg, s nem jutott be a parlamentbe az ötszázalékos parlamenti küszöb miatt. Lemond a pártelnöki tisztségéről Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke. Kasza hétfőn az MTI-vel közölte, hogy a párt keddi elnökségi ülésén felajánlja lemondását, mert az Együtt a toleranciáért nevű koalíció a vasárnapi előre hozott parlamenti választáson nem érte el a parlamentbe való jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

A 19 szerbiai kisebbségi és regionális pártot tömörítő választási szövetségnek a VMSZ volt az egyik meghatározó pártja. A köztársasági választási bizottság adatai szerint - a voksok 95 százalékának feldolgozása alapján - a Kasza-féle koalíció a szavazatok 4,28 százalékát kapta, vagyis nem jutott be a parlamentbe.

Kasza szerint lemondása erkölcsi cselekedet, amely szokatlan ugyan Szerbiában, de számára teljesen természetes és helyénvaló. Szerbiában a választási kudarc utáni lemondás ritkaság, szinte nem is létező jelenség. A pártvezetők többnyire a pártjaik megalapítása óta elnökölnek megszakítás nélkül. A vasárnapi parlamenti választáson körülbelül egy tucatnyi párt esett ki a parlamentből, s mintegy ötven nem jutott be a törvényhozásba, ennek ellenére Kasza az egyetlen pártelnök, aki kilátásba helyezte lemondását.

Nem jutott be a parlamentbe a Vajdasági Reformpárt által létrehozott koalíció, amelynek tagja volt az Ágoston András vezette Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP). Ágoston az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: legjobb lett volna, ha az öt délvidéki magyar párt koalícióra lép egymással. Ez sem lett volna elegendő a parlamenti szerepvállaláshoz, de a vajdasági magyar szavazatokkal felvértezett pártok felléphettek volna igényeikkel mind a szerb, mind a magyar, mind pedig a nemzetközi politikai szintéren - mondta Ágoston.

A CESID végeredményeiből ítélve az SRS nem tud kormányt alakítani sem önállóan, sem az SPS-el. A DSS, a DS és a G17 Plus viszont korábban úgy nyilatkozott, hogy semmi szín alatt nem fog közösködni a milosevici múltat idéző pártokkal (az SPO-NV álláspontja egyelőre nem ismert). Másrészt viszont belgrádi politikai elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az említett három párt között feszülő mély ellentétek, programjuk és eszmeviláguk olyannyira eltérő egymástól, hogy nehéz lesz tartós koalíciót alakítaniuk.

Jobbra tolódás

A vasárnapi parlamenti választás gyökeresen megváltoztatja a szerbiai politikai porondot. A választás erőteljes jobbratolódást, a radikális és mérsékelt nacionalisták népszerűségének jelentős növekedéséről tanúskodik. Az eddigi szerbiai parlamentben két tucatnyi párt volt, ezentúl azonban öt nagy párt, illetve egy kétpárti koalíció lesz a törvényhozásban (leszámítva azt, hogy DS listáján három, a G17 Plus egy másik párt került be a parlamentbe).

A vasárnapi parlamenti választás nyomán két feltételezett háborús bűnös, Slobodan Milosevic, az SPS és Vojislav Seseljt, az SRS elnöke képviselői székhez jutott a parlamentben. Egyelőre azonban nem foglalhatják el helyüket a törvényhozásban, mert jelen pillanatban a hágai Nemzetközi Törvényszék scheveningeni börtönében várnak ítéletükre.