Gusztáv
-4 °C
1 °C

Szerbia bocsánatot kért Boszniától

2003.11.13. 20:01
Hivatalosan is bocsánatot kért a Boszniában szerbek által elkövetett háborús bűnökért Szvetozar Marovics. A szerb-montenegrói államfő szerint a "gonoszságokat" "magánszemélyek" követték el, a megbocsátás azonban a két nép közös feladata.
Bocsánatot kért a boszniai háború során elkövetett emberiesség elleni bűntettekért Szerbia-Montenegró államfője. Szvetozar Marovics szarajevói látogatása során szánta rá magát a történelmi lépésre. A bűntetteket véleménye szerint "magánszemélyek követték el, akiket felelősségre is kell vonni ezért".

A boszniai bűntettek részét képzik a Milosevics egykori szerb és jugoszláv elnök elleni hágai vádiratnak. A nemzetközi ügyészség szerint Belgrád aktív szerepet játszott a boszniai szerbek a köztársaság más nemzetiségei ellen indított háborújában.

"Bocsánatot kérek minden olyan atrocitásért, amit Szerbia-Montenegró okozott bármely bosnyáknak" - jelentette ki Marovics. "Bár igazságtalanságokat, gonoszságokat és gyilkosságokat követtünk el, most elég bátornak kell lennünk ahhoz, hogy megbocsássunk egymásnak" - mondta.

Marovics hitet tett a két ország közös jövője és az európai egységesedés mellett is.