Árpád
-2 °C
3 °C

Sikertelen elnökválasztás Szerbiában

2002.10.13. 21:48
Meg kell ismételni a szerb elnökválasztást, mivel nem hivatalos eredmények szerint a vasárnapi második fordulóban a részvételi arány mindössze 45,5 százalék volt. Ahhoz, hogy a választás érvényes legyen, a szavazók legalább felének részt kellett volna vennie. A szerb pátriárka szerint a választási kudarc miatt jelentős mértékben romlik az ország helyzete, a sikertelenség zavart okoz az állam működésében és Szerbia nemzetközi kapcsolataiban.
A szavazást felügyelő Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) szervezet nem hivatalos részeredményei szerint a vasárnapi választáson részt vett szavazók 66,7 százaléka Vojislav Kostunica jugoszláv államfőre szavazott, 33,3 százaléka pedig Miroljub Labus jugoszláv miniszterelnök-helyettesre. A szavazóhelyiségek este 20 órakor zártak.

Vasárnap 19 óráig Belgrádban volt a legmagasabb, 44,6 százalékos a választási arány. Szerbia középso részén a választók 41,2 százaléka, a Vajdaságban 41,2, Koszovón 27,3 százaléka járult az urnákhoz.

Pavle szerb pátriárka vasárnap este ismét - immár sokadszor, s mint kiderült: mindhiába - a választáson való részvételre szólította fel Szerbia polgárait. A pátriárka szerint a választási kudarc miatt jelentős mértékben romlik az ország politikai helyzete, a sikertelenség zavart okoz az állam működésében és Szerbia nemzetközi kapcsolataiban.

Kostunica és Labus

Közel 6,55 millió szavazópolgár két jelölt, Vojislav Kostunica jugoszláv államfő és Miroljub Labus külgazdasági kapcsolatokért felelős szövetségi miniszterelnök-helyettes közül választhatott - a 11 elnökjelölt közül ők szerezték meg a legtöbb szavazatot a választás első, szeptember 29-i fordulójában.

A két héttel ezelőtt lebonyolított szavazáson Kostunicára a szavazók 30,89 százaléka adta voksát, Labus a szavazatok 27,36 százalékával lett a második. Vojislav Seselj radikális pártvezér a harmadik helyen végzett a voksok 23,4 százalékával. A többi jelölt messze lemaradt mögöttük.

A választópolgárok reggel hét órától este nyolc óráig mintegy 8600 szavazóhelyiségben adhatták le voksukat.

Seselj bojkottra szólított fel

Az eredménytelenséghez hozzájárulhatott, hogy az első forduló után Seselj radikális pártja, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerb Egységpárt és a Szerbiai Kereszténydemokrata Párt választási bojkottra szólította fel híveit. A kudarc miatt most az egész választási eljárást - mindkét fordulót - legkésőbb a hivatalban lévő elnök mandátumának lejárta előtt 30 nappal meg kell ismételni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?