Auguszta
-3 °C
2 °C

A szerb liberálisok tüntetésekre készülnek Belgrádban

2008.05.15. 20:23
Tüntetéseket helyezett kilátásba a szerb liberális párt arra az esetre, ha a belgrádi közgyűlésbe bekerült radikálisok tovább folytatják tárgyalásaikat. Közben a kormányalakítási tárgyalások is jól haladnak.

A szerb Liberális Demokrata Párt tüntetéseket fog szervezni Belgrádban, amennyiben a radikálisok, Vojislav Kostunica tábora és a szerb szocialisták vezette párttömörülés tovább tárgyal a városvezetésben létrehozandó koalícióról.

A demokratikus értékek védelmét lépten-nyomon hangoztató, s politizálása előterébe állító párt csütörtöki nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte, hogy azok jelöljék ki Belgrád polgármesterét, akik a május 11-i választáson többséget szereztek a szerb főváros közgyűlésében.

A polgármesterek Szerbiában az önkormányzati testületekből kerülnek ki, s Belgrádban a liberálisok által ostorozott három tömörülésnek 58 küldöttje van a 110 tagú városi közgyűlésben (40 a radikálisoknak, 12 a nacionalistáknak és 6 a szocialistáknak).

"Amennyiben ezek, s az ezekhez hasonló tárgyalások folytatódnak, felszólítjuk minden szimpatizánsunkat, továbbá azokat, akik a választáson Európára és a demokráciára szavaztak, s valóban egy európai város lakóinak érzik magukat, hogy csatlakozzanak hozzánk, s demonstrációkkal vegyük elejét egy elvtelen, a múltba mutató koalíció létrejöttének" - áll a liberális demokraták közleményében.

A párt szerint elfogadhatatlan, hogy a múlt politikai erői bármilyen hatalmi pozícióhoz jussanak Szerbiában, s különösképpen Belgrádban.

A radikálisok, a nacionalisták és a szocialisták tábora lényegében már elvi megállapodásra jutott arról, hogy összefog Belgrádban, s együtt állít polgármesterjelöltet, akit aztán meg is szavaz.

A Szerbiában politikailag és gazdaságilag meghatározó súlyú fővárosban a radikális-nacionalista, illetve a Boris Tadic szerb elnök nevével fémjelzett demokrata tábor egyaránt 52 közgyűlési helyet szerzett a választáson (a demokrata tömörülésnek 45, a liberálisoknak 7 jutott), így a 6 városatyával rendelkező szocialistákon múlik, hogy melyik tábor adhatja a polgármestert.

A szerb radikálisok, a nacionalisták (a Kostunica-tábor) és a szocialisták egyetértettek a közös kormányalakítás elveiben, s egy lépéssel közelebb kerültek koalíciójuk megalakításához - jelentették be csütörtökön Belgrádban.

A vasárnapi szerbiai parlamenti választás nyomán a mérleg nyelvévé vált Szerbiai Szocialista Párt elnöke, Ivica Dacic közölte, hogy a három formáció tárgyalásán a radikálisok és Vojislav Kostunica eddigi miniszterelnök tábora elfogadta azokat az elveket, amelyek a szocialisták szerint elengedhetetlen alapjai egy koalíciónak. Ezek elsősorban a szociális igazságosságra vonatkoznak, s közéjük tartozik a kulcsfontosságú vállalatok többségi állami tulajdonának megtartása.

Gordana Pop Lazic, a radikálisok alelnöke azt mondta, hogy sikerült megállapodni a kormányalakítás alapelveiben, s a tárgyalások pénteken folytatódnak. Szerinte komoly esély van arra, hogy hamar létrejön a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség.

A szerbiai politikában egyelőre minden képlékeny. Az, hogy a kormányzati hatalom megragadása szempontjából kikerülhetetlen szocialisták a radikálisokkal tárgyaltak, újdonságnak számít. Eddig mindkét részről tagadták, hogy közvetlenül érintkeznének egymással. Azt mondták, hogy miután a radikálisok megállapodtak Vojislav Kostunica táborával a kormányalakítás elveiben, a tárgyalást a szocialistákkal Kostunicáék folytatják.