Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Nem ítélte el a szerb kormány az EU-t

2008.03.06. 19:00
Bár két kormánypárt támogatta, hogy a szerb kabinet elítélje az EU-t Koszovó miatt, végül nem kapott többséget a javaslat. A szerb törvényhozásban viszont a tervezet támogatói vannak többségben, így a törvényhozás várhatóan elfogadja a javaslatot.

A Nyugat-barát miniszterek szavazataival a szerb kormány elutasította csütörtökön azt a határozattervezetet, amely ellenzi az Európai Unió és Szerbia közeledését Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltására hivatkozva.

A tervezetet az ultranacionalista, ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) terjesztette be szerdán a parlament elé, és Vojislav Kostunica miniszterelnök Szerbiai Demokrata Pártja (DSS), valamint a Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök nevével fémjelzett, ellenzéki Szerbiai Szocialista Párt (SPS) egyaránt támogatja. Ezzel szemben Boris Tadic Európa-barát szerb elnök Demokrata Pártja (DS) és a liberális G17 Plusz párt - a DSS-szel a kormánykoalíciót alkotó két politikai szervezet - határozottan ellenzi azt.

A tervezetről azért szavazott a kabinet, mert a Tadic pártjához tartozó Oliver Dulic házelnök a kormány előzetes állásfoglalását kérte. A szavazáson 15 miniszter, köztük a DS-hez tartozó Vuk Jeremic külügyminiszter szavazott a tervezet ellen, hét pedig mellette. A Nyugat-barát pártoknak eddig sikerült megakadályozniuk, hogy a törvényhozásban szavazzanak a tervezetről, de ez előbb-utóbb bekövetkezik, és ott a támogatók vannak többségben.

A kormány közleménye szerint "a külügyminisztérium negatív véleményt adott a határozat szövegéről, míg Koszovó ügyeinek minisztere támogatta azt. A miniszterek többsége a külügyminiszter mögé állt". Koszovó ügyeinek minisztere a DSS-hez tartozó Slobodan Samardzic.

Tadic elnök a kormánydöntést követő sajtótájékoztatóján a tervezet visszavonására kérte a beterjesztő pártokat. Kijelentette, hogy a DS-hez tartozó miniszterek - anélkül, hogy megingatnák a koalíciót - "folytatni fogják az EU-integrációra irányuló politikát". Egyúttal figyelmeztetett arra, hogy "elbukik a kormány", ha a nacionalisták megpróbálják elmozdítani tisztségéből Dulic parlamenti elnököt.

Samardzic miniszter azt mondta újságíróknak: "a kormány mély válságba jutott, egyértelmű, hogy már nem létezik közös politika az európai integrációval és Koszovóval kapcsolatban".

A határozattervezet kimondja, hogy Szerbia nem folytatja tovább a közeledést szolgáló tárgyalásokat az EU-val, ha Brüsszel nem ismeri el Belgrád szuverenitását a függetlenségét február 17-én egyoldalúan kikiáltó Koszovó felett. Szerbia - Koszovót is magában foglaló - területi egységének elismerését a további tárgyalások feltételének tekinti. A javaslat ezenkívül követeli az EU - Belgrád szerint jogsértő - koszovói missziójának (Eulex) törlését, és döntésük visszavonását a terület önállóságát elismerő EU-tagországoktól.

Az EU szerdán arra kérte Szerbiát, hogy erősítse meg, továbbra is elkötelezett a közösséghez fűződő szorosabb kapcsolatok kiépítése mellett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!