Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem ítélte el a szerb kormány az EU-t

2008.03.06. 19:00
Bár két kormánypárt támogatta, hogy a szerb kabinet elítélje az EU-t Koszovó miatt, végül nem kapott többséget a javaslat. A szerb törvényhozásban viszont a tervezet támogatói vannak többségben, így a törvényhozás várhatóan elfogadja a javaslatot.

A Nyugat-barát miniszterek szavazataival a szerb kormány elutasította csütörtökön azt a határozattervezetet, amely ellenzi az Európai Unió és Szerbia közeledését Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltására hivatkozva.

A tervezetet az ultranacionalista, ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) terjesztette be szerdán a parlament elé, és Vojislav Kostunica miniszterelnök Szerbiai Demokrata Pártja (DSS), valamint a Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök nevével fémjelzett, ellenzéki Szerbiai Szocialista Párt (SPS) egyaránt támogatja. Ezzel szemben Boris Tadic Európa-barát szerb elnök Demokrata Pártja (DS) és a liberális G17 Plusz párt - a DSS-szel a kormánykoalíciót alkotó két politikai szervezet - határozottan ellenzi azt.

A tervezetről azért szavazott a kabinet, mert a Tadic pártjához tartozó Oliver Dulic házelnök a kormány előzetes állásfoglalását kérte. A szavazáson 15 miniszter, köztük a DS-hez tartozó Vuk Jeremic külügyminiszter szavazott a tervezet ellen, hét pedig mellette. A Nyugat-barát pártoknak eddig sikerült megakadályozniuk, hogy a törvényhozásban szavazzanak a tervezetről, de ez előbb-utóbb bekövetkezik, és ott a támogatók vannak többségben.

A kormány közleménye szerint "a külügyminisztérium negatív véleményt adott a határozat szövegéről, míg Koszovó ügyeinek minisztere támogatta azt. A miniszterek többsége a külügyminiszter mögé állt". Koszovó ügyeinek minisztere a DSS-hez tartozó Slobodan Samardzic.

Tadic elnök a kormánydöntést követő sajtótájékoztatóján a tervezet visszavonására kérte a beterjesztő pártokat. Kijelentette, hogy a DS-hez tartozó miniszterek - anélkül, hogy megingatnák a koalíciót - "folytatni fogják az EU-integrációra irányuló politikát". Egyúttal figyelmeztetett arra, hogy "elbukik a kormány", ha a nacionalisták megpróbálják elmozdítani tisztségéből Dulic parlamenti elnököt.

Samardzic miniszter azt mondta újságíróknak: "a kormány mély válságba jutott, egyértelmű, hogy már nem létezik közös politika az európai integrációval és Koszovóval kapcsolatban".

A határozattervezet kimondja, hogy Szerbia nem folytatja tovább a közeledést szolgáló tárgyalásokat az EU-val, ha Brüsszel nem ismeri el Belgrád szuverenitását a függetlenségét február 17-én egyoldalúan kikiáltó Koszovó felett. Szerbia - Koszovót is magában foglaló - területi egységének elismerését a további tárgyalások feltételének tekinti. A javaslat ezenkívül követeli az EU - Belgrád szerint jogsértő - koszovói missziójának (Eulex) törlését, és döntésük visszavonását a terület önállóságát elismerő EU-tagországoktól.

Az EU szerdán arra kérte Szerbiát, hogy erősítse meg, továbbra is elkötelezett a közösséghez fűződő szorosabb kapcsolatok kiépítése mellett.