Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Lemondott a Szerb Radikális Párt alelnöke

2008.09.06. 16:39
A Szerbia uniós csatlakozását elősegítő szerződést a jövő héten a Szerb Radikális Párt egyes képviselői nem szavazzák meg, mert így akarja a formáció első embere, a hágai börtönben ülő Seselj vajda. Tiltakozásképpen a párt alelnöke lemondott, és elemzők szerint rövid időn belül szakadhatnak a radikálisok.

Minden tisztségéről lemondott Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt (SRS) alelnöke, parlamenti frakcióvezetője, s ezzel bebizonyosodott, hogy széthullóban a legnagyobb szerb ellenzéki erő. A belgrádi sajtó szerint az európai sajtó és politikusok által szélsőségesen nacionalistának, Európa-ellenesnek nevezett párt második embere, s a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében ülő Vojislav Seselj pártelnök között már jó ideje ellentétek feszültek.

Megfigyelők szerint a májusi választások óta érlelődött a válság a szerb radikális párton belül, amely a legutóbbi három parlamenti választáson rendre a legerősebbnek bizonyult, de szövetségesek híján nem tudott törvényhozási többségre szert tenni, s kormányt alakítani.

Ennek alapja, hogy a délszláv háborúk demagóg szónokaként elhíresült, s beszédeiért, agitációjáért háborús bűnösnek minősített, a Nemzetközi Törvényszék ítéletére váró Vojislav Seselj azt parancsolta híveinek: álljanak ellen keményen Szerbia EU-integrációjának, mivel az unió az ország engesztelhetetlen ellenségeinek a gyűjtőhelye.

A szerb közvélemény Európa felé fordulását felismerő Tomislav Nikolic azért robbanthatta ki a válságot, mert kiderült: az EU-tagság előszobáját jelentő, a szerb parlamentben végszavazás előtt álló Stabilitási és Társulási Szerződést - felhívása ellenére, a scheveningeni börtönéből üzengető Vojislav Seselj akaratának engedve - az SRS parlamenti képviselőinek egy része nem fogja támogatni.

A parlamenti erőviszonyoknak köszönhetően a szerződést ennek ellenére a jövő héten túlnyomó többséggel elfogadják a belgrádi törvényhozók, a szerb radikális párt pedig, megfigyelők szerint, nagy valószínűséggel szakadni fog. Ezzel sokkal kényelmesebbé válik a 250 tagú parlamentben jelenleg csak 128 képviselő biztos támogatását maga mögött tudó, demokratikusnak nevezett kormánykoalíció helyzete.

a legerősebb ellenzéki erő.