Olivér
5 °C
8 °C

Lemondott a Szerb Radikális Párt alelnöke

2008.09.06. 16:39
A Szerbia uniós csatlakozását elősegítő szerződést a jövő héten a Szerb Radikális Párt egyes képviselői nem szavazzák meg, mert így akarja a formáció első embere, a hágai börtönben ülő Seselj vajda. Tiltakozásképpen a párt alelnöke lemondott, és elemzők szerint rövid időn belül szakadhatnak a radikálisok.

Minden tisztségéről lemondott Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt (SRS) alelnöke, parlamenti frakcióvezetője, s ezzel bebizonyosodott, hogy széthullóban a legnagyobb szerb ellenzéki erő. A belgrádi sajtó szerint az európai sajtó és politikusok által szélsőségesen nacionalistának, Európa-ellenesnek nevezett párt második embere, s a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében ülő Vojislav Seselj pártelnök között már jó ideje ellentétek feszültek.

Megfigyelők szerint a májusi választások óta érlelődött a válság a szerb radikális párton belül, amely a legutóbbi három parlamenti választáson rendre a legerősebbnek bizonyult, de szövetségesek híján nem tudott törvényhozási többségre szert tenni, s kormányt alakítani.

Ennek alapja, hogy a délszláv háborúk demagóg szónokaként elhíresült, s beszédeiért, agitációjáért háborús bűnösnek minősített, a Nemzetközi Törvényszék ítéletére váró Vojislav Seselj azt parancsolta híveinek: álljanak ellen keményen Szerbia EU-integrációjának, mivel az unió az ország engesztelhetetlen ellenségeinek a gyűjtőhelye.

A szerb közvélemény Európa felé fordulását felismerő Tomislav Nikolic azért robbanthatta ki a válságot, mert kiderült: az EU-tagság előszobáját jelentő, a szerb parlamentben végszavazás előtt álló Stabilitási és Társulási Szerződést - felhívása ellenére, a scheveningeni börtönéből üzengető Vojislav Seselj akaratának engedve - az SRS parlamenti képviselőinek egy része nem fogja támogatni.

A parlamenti erőviszonyoknak köszönhetően a szerződést ennek ellenére a jövő héten túlnyomó többséggel elfogadják a belgrádi törvényhozók, a szerb radikális párt pedig, megfigyelők szerint, nagy valószínűséggel szakadni fog. Ezzel sokkal kényelmesebbé válik a 250 tagú parlamentben jelenleg csak 128 képviselő biztos támogatását maga mögött tudó, demokratikusnak nevezett kormánykoalíció helyzete.

a legerősebb ellenzéki erő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?