Judit
3 °C
7 °C

Megkezdődtek a választások Szerbiában

2004.09.19. 08:32
A tartományi választáson csak egyetlen magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség állított listát. Közvélemény-kutatások szerint a Szerb Radikális Párt (SRS) jelentős térhódítása várható az önkormányzatokban és a vajdasági törvényhozásban.
Helyhatósági választás kezdődött Szerbiában, illetve tartományi parlamenti választás a Vajdaságban vasárnap reggel. A helyhatósági választáson az önkormányzati képviselőket (tanácsnokokat) arányos rendszerrel, pártlistákra szavazva választják meg, illetve két körben - a második forduló október 3-án lesz - közvetlenül választják meg a városi polgármestereket és az önkormányzati képviselőtestület elnökeit. Közel 150 szerbiai önkormányzat tagjait választják meg, mintegy hatvanezer képviselőjelöltre lehet voksolni.

A tartományi parlamenti választás során a képviselők felét pártlistáról, másik felét két fordulóban, egyéni körzetekben választják meg a 120 tagú parlamentbe. A kisebbségi alapon szerveződő pártokra nem vonatkozik az ötszázalékos parlamenti küszöb.

A tartományi választáson csak egyetlen magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) állított listát. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) nem tudta összegyűjteni a listaállításhoz szükséges, bíróság által hitelesített háromezer támogató aláírást, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) pártnévsorát pedig elutasította a tartományi választási bizottság arra hivatkozva, hogy a párt nem hitelesítette a támogató aláírásokat.

Közvélemény-kutatások szerint mindkét választáson a Szerb Radikális Párt (SRS) jelentős térhódítása várható az önkormányzatokban és a vajdasági törvényhozásban. A tartományi választás nyomán várhatóan jelentős mértékben megváltozik a vajdasági parlament összetétele az SRS javára, s a demokrata tömb összes pártjának összefogására lesz szükség, hogy ellensúlyozzák a radikálisok befolyását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?