Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Megkezdődtek a választások Szerbiában

2004.09.19. 08:32
A tartományi választáson csak egyetlen magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség állított listát. Közvélemény-kutatások szerint a Szerb Radikális Párt (SRS) jelentős térhódítása várható az önkormányzatokban és a vajdasági törvényhozásban.
Helyhatósági választás kezdődött Szerbiában, illetve tartományi parlamenti választás a Vajdaságban vasárnap reggel. A helyhatósági választáson az önkormányzati képviselőket (tanácsnokokat) arányos rendszerrel, pártlistákra szavazva választják meg, illetve két körben - a második forduló október 3-án lesz - közvetlenül választják meg a városi polgármestereket és az önkormányzati képviselőtestület elnökeit. Közel 150 szerbiai önkormányzat tagjait választják meg, mintegy hatvanezer képviselőjelöltre lehet voksolni.

A tartományi parlamenti választás során a képviselők felét pártlistáról, másik felét két fordulóban, egyéni körzetekben választják meg a 120 tagú parlamentbe. A kisebbségi alapon szerveződő pártokra nem vonatkozik az ötszázalékos parlamenti küszöb.

A tartományi választáson csak egyetlen magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) állított listát. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) nem tudta összegyűjteni a listaállításhoz szükséges, bíróság által hitelesített háromezer támogató aláírást, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) pártnévsorát pedig elutasította a tartományi választási bizottság arra hivatkozva, hogy a párt nem hitelesítette a támogató aláírásokat.

Közvélemény-kutatások szerint mindkét választáson a Szerb Radikális Párt (SRS) jelentős térhódítása várható az önkormányzatokban és a vajdasági törvényhozásban. A tartományi választás nyomán várhatóan jelentős mértékben megváltozik a vajdasági parlament összetétele az SRS javára, s a demokrata tömb összes pártjának összefogására lesz szükség, hogy ellensúlyozzák a radikálisok befolyását.