Állami kézen a szerb ellenzék tévécsatornája

2000.05.17. 15:22
Rendőri erőkkel foglaltatta el a belgrádi kormányzat az ellenzéki Studio B nevű tévécsatornát. A legfontosabb ellenzéki médiumnak számító adó vezetői szerint a lépés a szerb független média megsemmisítésére irányult. A Studio B-t a belgrádi városi önkormányzat tartotta fenn, melyet jelenleg a legnagyobb ellenzéki párt, a Vuk Draskovic vezette Szerb Megújhodási Mozgalom irányít. A lépést a Magyar Külügyminisztérium nyilatkozatában a leghatározottabban elítélte. A Magyar külügyminiszter csütörtökön Brüsszelbe utazik, ahol részt vesz a szerbiai független sajtóról tartandó megbeszélésen.
Vuk Draskovic
Szerb Megújhodási Mozgalom vezetője
Terrorista-ellenes rendőrségi erőkkel rohanta le és foglalta el a Szerb kormány az ellenzéki Studio B nevű rádió és televíziócsatornát. A Studio B a legfontosabb ellenzéki médiumnak számított Szerbiában, ahol a kormányzat szerdai lépése előtt korábban többször szándékosan zavarták a hatalom visszaéléseit és túlkapásait rendszeresen nyilvánosságra hozó adó frekvenciáit. A radikális kormányzati akciót megelőzően többször róttak ki nagyösszegű bírságokat és büntetéseket a médiumra.

A magyar külügy elítéli a szerb rendőrség lépését

A Magyar Külügyminisztérium nyilatkozatában a leghatározottabban elítéli a szerb rendőrség szerdai lépését, amikor elfoglalta a belgrádi Studio B nevű tévéadót, és az ahhoz tartozó B292 elnevezésű rádióállomást. A nyilatkozat szerint Jugoszláviában aggasztó mértékban sokasodnak a hatalom erőszakos fellépései a szerbiai demokratikus erőkkel és a független médiával szemben. a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság durva lábbal tiprását jelenti, hogy a belgrádi rendőrség hallgatásra kényszerítette a szabad szerbiai sajtó meghatározó intézményeit. A külügyi tárca elítéli a terrorizmus minden megnyilvánulását, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy Bosko Perosevic vajdasági kormányfő meggyilkolását Belgrád a demokratikus szerb ellenzékkel szembeni fellépésre próbálja felhasználni.- derül ki a Külügyminisztérium nyilatkozatából. Martonyi János Magyar külügyminiszter csütörtökön Brüsszelbe utazik, ahol Javier Solana, az Európai Bizottság közös kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja meghívására részt vesz a szerbiai független sajtó támogatásával kapcsolatos kérdésekről tartandó megbeszélésen.

A bécsi székhelyű Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) sajtófelelőse, Freimut Duve szerint a Szerb állam lépése ,,arra irányult, hogy teljesen megsemmisítse Szerbiában a független médiát". A sajtószóvivő kijelentette: "Szerbiában olyan személyek birtokolják a hatalmat, akik nemcsak a koszovói háborúban követtek el súlyos bűnöket, hanem saját polgáraik ellen is, amikor megfosztották őket attól a joguktól, hogy, hogy a kabinet szaván kívül máshonnan is szerezzenek információt."

Dragan Kojedinovic, a Studio B főszerkesztője a Reutersnek elmondta, hogy két kisebb, a televízió keretein belül működő belgrádi rádióállomást is bezárattak a kormány emberei. Kojedinovic szerint a hatóságoknak semmi reális alapjuk nem lehetett arra, hogy fegyveres erőkkel vessenek véget a televízió adásának. ,,A Studio B nem tett mást, mint tudósította az embereket - többek között politikáról.

A Studio B-t a belgrádi városi önkormányzat tartotta fenn, melyet jelenleg a legnagyobb ellenzéki párt, a Vuk Draskovic vezette Szerb Megújhodási Mozgalom irányít.

Szerbiában gyakorlatilag folyamatosak az ellenzéki tüntetések a háborús bűnök elkövetésével is vádolt kormányzat ellen. Draskovic-párti ellenzéki politikusok szerint a kormány szerdai lépése tovább izzítja a már amúgy is puskaporos levegőt Szerbiában.  • Hírek
  • Csok