Géza
-12 °C
-4 °C

Nem etnikai konfliktusként kezelik a palicsi verekedést

2005.05.31. 21:07
Szabálysértési eljárást indítottak az ellen a szerb fiú ellen, aki többször is megütött egy magyar fiút, mert az "beszólt" barátnőjének. A rendőrök szerint szimpla verekedésről van szó, a magyar fiú családja viszont etnikai konfliktusról beszél.

Szabálysértési eljárást indított a szabadkai rendőrség egy szerb gimnazista ellen, aki a hét végén megtámadott egy magyar fiatalt a palicsi Kisvendéglőnél. A verekedés akkor történt, amikor egy szabadkai gimnázium tanulói érettségijüket ünnepelték.

Az 1986-os születésű, magyar nemzetiségű sértett, B.A. társaival egy padon ült a Kisvendéglő melletti parkban, és megjegyzést tett az étterem előtt álló lányoknak. Az 1982-es születésű szerb nemzetiségű C.A. ezen felháborodott, visszakísérte a vendéglőbe barátnőjét, majd visszatért, hogy "leszámoljon".

Könnyű sérülést szenvedett

C.A. néhány ökölcsapást mért B.A.-ra, aki könnyebb testi sérüléseket szenvedett. A sértett csak a rendőrség unszolására volt hajlandó kórházba menni. Az esetről tájékoztatták a szabadkai városi ügyészt, aki C.A. ellen verekedés miatt szabálysértési feljelentést tett.

A szerb rendőrség közleményében megjegyzi, hogy az incidens 24 órával azután történt, hogy bezárt Palicson a szerb-magyar "toleranciatábor", amelyet a múlt héten szerdán nyitott meg Szili Katalin magyar és Predrag Markovic szerb parlamenti elnök. A tájékoztató csak két fiatal verekedéséről tesz említést, és nincs benne utalás arra, hogy az incidens nemzeti színezetű lett volna.

A távirati irodának B.A. édesapja ugyanakkor azt mondta, hogy fia barátai társaságában a Kisvendéglő melletti parkban ült egy padon, magyarul beszélgettek. A vendéglőből kijövet egy ittas lány kiabálni kezdett feléjük, hogy "menjenek haza Magyarországra, mert ez itt Szerbia".

Többen többeket támadtak

A lány provokációjára "a fiúk nem akartak reagálni", tartva a következményektől, csak annyit mondtak, "hallgasson, és menjen dolgára". Ezután jöttek a szerb fiúk, hogy "rendet teremtsenek", és először nem is a fiút, hanem annak barátját ütötték meg. B.A.-t akkor kezdték el verni, amikor barátja védelmére kelt.

Az édesapa szerint fia senkit se provokált, viszont a lány olyan ittas volt, hogy "összeesett, mint egy rongy" a rendőrségi járőrkocsi mellett. "Igenis a fiam magyar anyját szidták, és azt mondták neki, hogy menjen vissza Magyarországra, de a rendőr keze nem mozgott, amikor erről említést tett" - mondta a matematikatanár apa aki szerint a rendőrségi meghallgatáson rendőr nem jegyzetelte, hogy a fiú magyarságát szidták.

A fiú nem írta alá, sőt nem is látta a jegyzőkönyvet, egy olyan formanyomtatványt látott el kézjegyével, amely azt igazolja, hogy részt vett a rendőrségi meghallgatáson.

Szerinte sörösüveggel mértek rá ütést, és ettől repedt meg a bőr a szeme alatt. Az édesapa azt mondta, hogy sohasem volt baja a szerbekkel, fiának is vannak szerb barátai. Teljességgel kizárta azt, hogy fia bárkit is provokált volna, mert egyrészt "nem olyan természetű", másrészt pedig - mint mondta - nem lett volna rá oka.