Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megveszem a zúzádat

Virágzó üzletté vált az elmúlt években a szervkereskedelem. Egyes testrészek transzplantációja viszonylag egyszerű, a kereslet és a kínálat adott, a határok megnyílásával pedig egyre könnyebb a nagy pénzeket ígérő üzletet nyélbeütni.
Nemrég három orvost is őrizetbe vettek Ukrajnában szervkereskedelem vádjával. A három doktor az egyébként elég jól fizető biznisz egyszerűbb vállfaját űzte: balesetben elhunyt emberek veséjét, illetve máját operálták ki és értékesítették. Az ukrán belügyminisztérium szerint szervenként tízezer dollárt (2,8 millió forint) is kerestek az üzlettel.

A környéken az önkéntes kereskedelem is dívik. Az elszegényedett volt szovjet tagköztársaságokban sokan a veséjüktől kezdve a szemükön át szinte mindent hajlandók volnának "piacra dobni", hogy anyagilag helyrerázódjanak. Nem csoda: egy veséért - a legnépszerűbb "áru" - akár háromezer dollárt (800 ezer forint) is lehet kapni.

Tuti üzlet

Maga a jelenség persze nem új, és nem is olyan különös. Már a nyolcvanas években jelentettek eseteket a Távol-Keletről. A fejlett transzplantációs technikáknak köszönhetően egy-egy szervet kioperálni és áthelyezni az esetek jelentős részében tulajdonképpen nem nagy ügy - "csak" egy műtő és egy értő sebész kell hozzá. A kereslet szintén biztos, és nagy: mindig akad valaki, akinek egy új szervre van szüksége. A nyugati várólisták végtelenek. Csak az Egyesült Államokban 73 ezer ember vár donorra.

A szervkereskedők gyakran jogi vákuumban működnek, a profitrés pedig óriási. Egy háromezer dollárért vett vesét akár százezer dollárért is el lehet adni Nyugaton. Sőt: 1999-ben az eBayen már 5,7 millió dollárnál (1,6 milliárd forint) járt egy vese ára, amikor leállították az online árverést.

Mikola lenne a legboldogabb
"Mikola István [egészségügyi miniszter] lenne a legboldogabb", ha Magyarországon virágozna a szervkereskedelem, mert az egészségügy akkor olyan magas színvonalon állna, hogy a magánklinikák illegálisan még erre is képesek lennének - jegyezte meg feltehetőleg némi iróniával az Indexnek egy névtelenséget kérő rendőrtiszt. A tiszt szerint emiatt idehaza ilyesmi nem nagyon fordul elő. A hazai jog nem is ismeri a szervkereskedelem fogalmát, helyette csempészésről beszélnek. Néhány évvel ezelőtt Borsod megyében történt, hogy egy kórház a hivatalos utat megkerülve használt fel szövetmintákat tudományos célra, de az eset után megalkották azt a törvényt, amely szerint előzetes bárki megtilthatja, hogy más emberéletek megmentésére felhasználják szerveit.

Az a fránya globalizáció

A robbanást elsősorban a hidegháború vége okozta: a határok egyre átjárhatóbbak, az információ áramlása és az emberek utazása egyre könnyebb. Kell valakinek egy kék szem Izraelben? Semmi gond. Akad elég valamelyik másik kontinensen. Az ENSZ bűnmegelőzési osztályának vezetője szerint "a világ egyik legglobalizálódottabb üzletéről van szó", és "szinte egyetlen ország sem kivétel". Hogy a tranzakciót ma már a neten is meg lehet szervezni, szintén jól mutatja az üzlet valóban globális voltát.

Európában Törökország a fő "átjátszóállomás". Földrajzilag ideális helyen van, kapu a mediterrán térség, Nyugat-Európa, és a fontos forrásként szolgáló Kelet-Európa közt. A lánc pedig megoszlik az országok közt. "Moldovaiak szervezik be a donorokat, a vevőket szintén saját országukban vonják be, az operációt pedig egy harmadik államban intézik" - mondta a Newsweek-nek egy moldovai belügyi tisztviselő.