Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Izraelbe tartanak a moldáv vesék?

2001.07.10. 13:11
Moldova Köztársaságból indul, és Törökországon keresztül Izraelbe jut az "önkéntes szervdonorok" legkeresettebb árucikke: a vese. A The Independent hétvégi számában sokkoló riportot közölt a szervkereskedelemről.

A The Independent tudósítása szerint az emberi szervekkel való kereskedelem Kínát és Iránt kivéve minden országban tilos. Egy nyomozás viszont kiderítette, hogy a "kitermelés" Európa egyik legszegényebb országában, Moldova Köztársaságban kezdődik, és Törökországon keresztül Izraelben ér véget.

A lap egy bizonyos Szergej átverésén keresztül ismerteti a szervkereskedők világát. A moldáv férfit állásajánlattal csalták el Isztambulba két évvel ezelőtt, ám munkahely számára nem akadt. A kiutaztatást szervező ügynök, Nina Scobiola azt ajánlotta Szergejnek: menjen el vele egy kórházba, ahol véréért kap elég pénzt ahhoz, hogy hazautazásához elegendő legyen. A naiv férfit Isztambul egyik külvárosi magánkórházába vitték, ahol véradás helyett egyik veséjét operálták ki.

'Kivetettük egyik vesédet'

Moldova gazdasági adatai
GDP/fő: 432 USD (1999)
GDP: 10 milliárd USD (1998)
Gazdasági növekedés: -9,0% (1999)
Infláció: 39,0% (1999)
Munkanélküliség: 2,0% (1999)

Forrás: HVG

Az altatók után felébredő Szergejjel ügynöke a The Independent szerint egyszerűen közölte: "Kivetettük egyik vesédet. Ezen már nem lehet segíteni. 1800 fontsterlinget adok érte. Ha nem fogadod el, akkor boldogulj egyedül!" Szergej elvette a felajánlott pénzt, visszautazott hazájába, hat hónappal később pedig már csak egy pecsét az útlevelében és az állandó bal oldali fájdalom emlékeztette a történtekre.

A fiatalok önként jelentkeznek donornak

Szomorú azoknak a fiatalembereknek a sorsa is, akik önkéntesen jelentkeznek a szervkereskedőknél. A rendőrség és a fiatalemberek is pontosan tudják, kihez kell fordulni, ha a házasodáshoz, házhoz szükséges pénzt kell megszerezni.

A két Nina hálózata

Nina Scobiolának és moldovai társának, akit szintén Ninának hívnak, a moldovai Mingir falu környékén van a főhadiszállása.A hálózat egyszerűen működik. A férfiak a moldovai Ninánál jelentkeznek, hogy szeretnék veséjüket eladni. Nina megvásárolja nekik az Isztambulba szóló buszjegyet, a török fővárosban pedig Nina II. várja az önkénteseket.

A vesét mindig ugyanaz az orvos távolítja el, illetve ülteti a beteg páciensbe: Yusuf Sommez az isztambuli egyetemi kórházban tanult. Hogy a rendőrség nehogy megtalálja őt, egyik magánklinikáról a másikra költözött. Miután 1997-ben egy török televíziós dokumentumfilmben felfedték az orvos tevékenységét, a rendőrség bevonta az engedélyét, az orvos azonban továbbra is elvégzi a veseátültetéseket.

A török rendőrség szerint a jelentkezőkkel papírokat iratnak alá, miszerint "önkéntesen" adják át szerveiket. A gazdag izraeli betegek pedig 100 ezer fontot fizetnek az egészséges veséért. Izrael szervdonor-hiánnyal küszködik, mivel az országban az általánosan elterjedt vallási felfogás szerint testüket megcsonkítatlanul, teljes egészében kell eltemetni.

És hogy az átültetések központja pont Törökország lett, azt földrajzi elhelyezkedésének köszönheti: elég közel van a szegény Moldovához, ahonnan a donorok származnak, de elég közel Izraelhez is, ahonnan a gazdag betegek érkeznek, és eléggé zűrzavaros és korrupt ahhoz, hogy háborítatlanul működjön az üzlet - zárul az Independent riportja.