Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Postán küldték el a szülőknek a gyermekek kioperált szerveit

2001.02.01. 08:24
A hét elején kirobbant botrány nyomán rokonok ezrei keresik fel a brit kórházakat, hogy elhunyt szeretteik esetleg eltűnt szervei felől érdeklődjenek. Kedden napvilágot látott jelentések szerint brit kórházakban százezer, holtakból kioperált szervet tárolnak - jó részüket a hozzátartozók beleegyezése nélkül. Egy esetet már az ügyészség vizsgál, a miniszter szigorú szabályokat ígér.
A liverpooli Alder Hey gyermekkórházban lefolytatott vizsgálat szerint Dick van Velzen professzor több ezer halott gyermek szerveit távolította el. A doktor a szülők engedélyét nem kérte ki, gyakran hazudott nekik, sőt néha még a leleteket is meghamisította - állítják a vizsgálóbizottság tagjai. A professzor és a kórházvezetők ügyét már az ügyészség vizsgálja, a vezetők egy része lemondott.

A magyar gyakorlat
Kereszti Éva az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője kérdésünkre elmondta: Magyarországon nem vehetik ki az elhunyt szerveit, amennyiben az illető korábban írásban tiltó nyilatkozatot tett. Ezt a nyilatkozatot a törvény szerint a kórháznak ,,keresnie kell". Ha csak a hozzátartozók kérik, hogy ne távolítsanak el semmit, annak nincs jogilag kötelező ereje, bár az orvosok általában alkalmazkodnak a rokonok kéréséhez. Természetesen gyermekek esetén a szülők döntenek. Felnőttek esetén a család kérésétől etikai okokból nem szoktak eltérni, de ezzel persze a későbbi kínos pereket is el lehet kerülni, mivel a hozzátartozó vallási vagy kegyeleti okokra hivatkozva beperelheti a kórházat.
Az Alder Heyben a szerveket egyes esetekben gyógyszergyártóknak adták el. Olyan is előfordult, hogy egyszerűen közölték a szülőkkel, hogy néhány szerv hiányzik a testből, viszont hónapokkal vagy évekkel később postán elküldték azokat a családnak.

Egy másik, Liam Donaldson főtisztiorvos által készített jelentés szerint a jelenség teljesen általános Nagy-Britanniában. Állítása szerint a szigetország 210 intézményében 105 ezer szervet tárolnak. A nyilvánosságra hozott adatok nyomán most több ezer család akarja tudni, hozzátartozójukon végeztek-e ilyen típusú beavatkozást a család engedélye nélkül - közölte a BBC.

A megtalált szerveket a család kérése alapján kezelik

Az Alder Heyben Margot Bazier professzor vezetésével bizottság alakult, melynek célja, hogy a szerveket visszajuttassák a családokhoz - amennyiben a hozzátartozók így kívánják. Bazier szerint, ha a rokonokat nem tudják megtalálni, vagy azok nem akarják a szeretteik felett érzet bánatot a szervlopási üggyel mélyíteni, akkor a szerveket kegyeletet nem sértő módon meg kell semmisíteni.

Alan Milburn egészségügyi miniszter szerint van Helzen tette megbocsáthatatlan, és az orvost azonnali hatállyal felfüggesztik. A miniszter gyors és hatékony intézkedéseket ígért, melyek hatására az orvosoknak mindenképpen konzultálnia kell a családdal, és szigorú eljárási szabályokat kell követnie a szervek kezelésével kapcsolatban.