Alfréd
-3 °C
3 °C

Kitiltották Ukrajnából Moszkva polgármesterét

2008.05.12. 23:00
Ukrajna hétfőn kitiltotta az országból Moszkva polgármesterét, mert Jurij Luzskov előző nap a Krímben visszakövetelte Oroszország számára az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli támaszpontját.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtóosztályának közleménye szerint Jurij Luzskov vasárnap, a flotta megalapításának 225. évfordulója alkalmából Szevasztopolban tett kijelentései "sértik Ukrajna nemzeti érdekeit és az ország területi épségét". Luzskov többek között kijelentette, hogy Szevasztopolnak vissza kellene térnie orosz fennhatóság alá, és szorgalmazta, hogy forduljanak nemzetközi bírósághoz az ügyben.

"A történelmi dokumentumok szerint Szevasztopolt soha nem adták át Ukrajnának" - hangsúlyozta a moszkvai polgármester.

Az orosz külügyminisztérium barátságtalan lépésnek minősítette a döntést, amely tovább rontotta az Ukrajna NATO-tagságra való törekvése és az orosz gázáremelés miatt az elmúlt években amúgy is feszültté vált viszonyt. Az orosz külügyi tárca szerint indokolatlan a vád, amely szerint Luzskov megsértette volna Ukrajna területi épségét. Szerintük Luzskov csak a véleményét hangoztatta, amely egybehangzó a legtöbb oroszéval, akik fájdalmasan élték meg a Szovjetunió szétesését.

Az 1997-ben Oroszország és Ukrajna között megkötött flottamegosztási megállapodás értelmében Moszkva 2017-ig évi 93 millió dollárért bérli az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli támaszpontját.

Szevasztopolt a XVIII. században, Nagy Katalin cárnő uralkodása idején alapították meg az orosz flotta támaszpontjaként. Az addig Oroszországhoz tartozó Krímet Nyikita Hruscsov szovjet vezető adományozta Ukrajna szovjetköztársaságnak 1954-ben "a baráti szeretet jelképeként", majd 1991-ben a Szovjetunió szétesésekor a független Ukrajna örökölte a többségében orosz nemzetiségiek lakta autonóm köztársaságot.