Külföldiül: igenis megtanulható a németben a "derdidasz"

2018.06.22. 12:34
Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a Converzum nyelvi közösségi tér  szakmai támogatásával.

„Hát, a nyelvtan, meg a der, die, das, hú! De az angol, az OK.” „Nem szerettem a németet, mert annyira olyan …, tudod, olyan kemény nyelv.”

Őszinte leszek. Engem sem tudnának egy romantikus estén pusztán a német nyelv dallamával elvarázsolni, bármily sejtelmesen búgó hangon szólna is az. De ez a nyelv nagyon szerethető. Rögtön az első alkalommal megtanulhatod a különleges betűket és betűkapcsolatokat, és innentől kezdve már szabadon ki tudsz ejteni szinte bármilyen szót vagy kifejezést. Ha visszagondolok arra, hogy is volt ez az angolnál, akkor a bjutiful mindent vitt.

A német nyelvtana logikus, érthető, egymásra épül, sőt sok a visszautalás, egybecsengés és a hasonlóság. A névelők persze szokatlanok, sőt gyakran logikátlan, hogy melyik szó kap der-t, die-t vagy das-t. De egyrészt a kezdetekben van élet a névelők nélkül is, másrészt egy kis gyakorlással, odafigyeléssel igenis el lehet sajátítani ezeket is.

Érdemes úgy kezelni a német szavakat, hogy ott nem az asztalt tanulod meg, hanem az asztalt (der Tisch). Mi segít még? Asszociálj! Találj ki a szó jelentéséhez sztorikat, képeket, amik aztán segítenek megjegyezni a névelőt. Gyerekként állandóan ilyeneken agyaltam, mindig kötöttem valamihez a névelőket, a szavak jelentését és alakját.

Nézzük a der See () és a die See (tenger) szavakat. Hogy meg tudjam jegyezni, hogy a tó szó névelője der, elképzeltem, ahogyan a tó partján férfiak horgásznak, a férfiak hímneműek, így a tó szó is hímnemű. Míg a die See esetében azt találtam ki, hogy sellők jelennek meg a tengerben, ezért die, azaz nőnemű a tenger szó.

Bármilyen szóhoz alkothatunk kapaszkodót, de vannak alapszabályok is, amik segítenek. A lényeg, hogy első perctől kezdj el szóban kommunikálni. Ne azon rágódj, hogy most mi is a névelő, hogyan is volt a táblázat, mi a jó most? Derden vagy dem? Hidd el a szituációból, a szövegkörnyezetből a német ajkúak érteni fogják, hogy mit szeretnél mondani, vagy ha mégsem, segíteni fognak.

Az a fontos, hogy merj megszólalni, és mondd, amit már tudsz. Minél többet gyakorlod a nyelvet, annál több élmény és sikerélmény érhet. Még egy érv a német mellett: alig telik pár órádba, és nyelvterületen is kipróbálhatod magadat.  

Kiss Edó – szakmai vezető

Converzum - a nyelvi közösségi tér  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?