Külföldiül: a piss nem csak AZT jelenti angolul

2018.08.17. 12:05 Módosítva: 2018-08-17 12:07:06
Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a Converzum nyelvi közösségi tér szakmai támogatásával.

Ott állunk a Nagyszínpadnál az Arctic Monkeys koncert előtt már három órával. Valaki mögöttünk kiabálja a telefonjába: "Hey man, it's pissing down with rain here." És nem túlzás. Tényleg olyan erővel ömlik az eső, mintha a fejünk felett éppen egy elefánt, vagy inkább egy egész csorda könnyítene magán.

Vannak az angolban olyan szavak, amelyeket többször használunk átvitt értelemben, mint szó szerinti jelentésében. A piss például ilyen. Rengeteg gyakran használt szóösszetételben szerepel. A tankönyvek ritkán foglalkoznak ezekkel a kifejezésekkel, valószínűleg azért, mert érdemes vigyázni a használatukkal. Ezek nem kifejezetten kiskosztümös, öltönyös, business lunch-os kifejezések, viszont kellő körültekintéssel és humorral, baráti környezetben nyugodtan használhatod őket.

piss somebody off – felmérgesíteni valakit:  The way he talked pissed me off.

Piss off! - Hagyjál már! Menj innen!  If you are not going to help, piss off!

be pissed – szövegkörnyezettől függően lehet ittas, vagy mérges:  He is so pissed, he can't even stand up.  - Tony is late again. I'm so pissed.

take the piss out of somebody – szórakozni valakivel, „húzni” valakit:  It's not funny! Stop taking the piss out of him.

not have a pot to piss in – nagyon szegény, le van égve:  He won't pay you back. He doesn't have a pot to piss in.

piss around – csak szórakozik, nem végez rendes munkát, húzza az időt:  If you don't stop pissing around and start tidying up, you'll never finish.

piss in the wind – feleslegesen csinálni valamit:  Trying to change his mind is just pissing in the wind. He always does what he wants.

a pissing contest – értelmetlen, felesleges versengés:  My brothers always get into a pissing contest about who's the bigger Arctic Monkeys fan.

Converzum - a nyelvi közösségi tér   

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?