Klaudia
-3 °C
3 °C

Szlovákellenes vandalizmus Békéscsabán

2001.03.26. 18:45
Nemcsak a békéscsabai Szlovák Kultúra Házát, de a helyi szlovák iskola falát is ultranacionalista és uszító szövegekkel csúfították el ismeretlen tettesek a hétvégén. Magyarországi és szlovákiai szervezetek egyaránt elítélték az esetet. Szlovákia országos rendőrfőkapitánya pedig bejelentette, hogy a jövőben külön rendőrök foglalkoznak majd a hasonló bűncselekményekkel.
Békéscsabán a Szlovák Kultúra Házának falára szombaton hajnalban ismeretlenek öles betűkkel kék és vörös színű, 40-50 cm betűmagasságú uszító szöveget írtak, és obszcén ábrákat rajzoltak. Ugyanekkor a szlovák intézmény előtti Kossuth téren, az egykori kisvasúti állomás épületében működő virágbolt falát, és a szlovák iskola kerítését is összefirkálták. Egy gyulai házra is uszító feliratok kerültek.

A vandalizmust mind a Békés Megyei Önkormányzat, mind a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal is elítélte. A tiltakozáshoz csatlakozott több más szervezet is: a Békéscsabai Szlovák Kisebbségi Önkormányzat, a Csabai Szlovákok Szervezete, a Békéscsabai Szlovák Gimnázium, Békéscsaba Város Önkormányzata, valamint az Országos Szlovák Önkormányzat is. A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja felszólította Szlovákia politikai vezetőit, hogy foglaljanak állást a két országban újabban elszaporodó gyalázkodó feliratokkal kapcsolatosan, mely - áll a párt közleményében - károsítják a nemzetiségek és nemzetek közti jó viszont.

Újabb szlovákiai településen jelent meg hétfőn magyarellenes gyalázkodó felirat. Ezúttal a Pozsonyhoz közeli Szencen festették le a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) helyi irodáját jelölő táblát."Nyomdafestéket nem tűrő hangnemű magyarellenes jelszót festett valaki az MKP logójára" - erősítette meg az MTI érdeklődésére az MKP parlamenti frakciójának Szencen élő vezetője, Bárdos Gyula, és jelezte: az ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek.

A múlt héten Szlovákiában több magyar intézmény és emlékművet is magyarellenes feliratokkal, falfirkákkal gyaláztak meg. A szlovák külügyminisztérium ezt nyilatkozatban ítélte el. Mind a magyarországi, mind a szlovákiai esetek ügyében nyomozás indult.

Szlovákiában rövidesen külön e célra szakosított rendőrök foglalkoznak majd a faji indítékokból elkövetett bűncselekményekkel - közölte hétfőn Szlovákia országos rendőrfőkapitánya.