Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Iránt és Szíriát fegyverzi Oroszország

2007.03.07. 10:32
Oroszország Fehéroroszországon keresztül ad el fegyvereket Szíriának és Iránnak, hogy a Nyugat számára ne legyen egyértelmű, két ellenséges országot fegyverez fel. Az ügyben nyomozó orosz újságíró bizonyítékot is szerzett, azonban mielőtt megírta volna a cikket, nemzetközi botrányra és az orosz titkosszolgálat várható nyomozására figyelmeztették. Ivan Szafranov a múlt héten kizuhant lakása ablakán.

Az orosz riporter, aki a múlt héten zuhant ki lakása ablakán, egy fegyverüzlet ügyében nyomozott, számolt be a Kommerszant című lap, ahol Ivan Szafranov dolgozott. Az újságíró azt mesélte kollégáinak, hogy Oroszország Szuhoj Szu-34 típusú vadászgépeket ad el Szíriának, és S-300 típusú légelhárító rakétákat Iránnak, írja az AFP.

Ivan Szafarovot múlt héten találta holtan két diáklány a férfi moszkvai lakásának ablaka alatt. Elmondásuk szerint senki nem hagyta el az épületet ezután, és dulakodás hangjait se hallották.

Fehéroroszország falaz

Az üzleti napilap szerint a fegyvereket Fehéroroszországon keresztül adják el, hogy elejét vegyék azoknak a Nyugattól várható vádaknak, melyek szerint az oroszok ellenséges államokat fegyvereznek fel. Szafranov egykor ezredesként szolgált a hadseregben, majd újságíró lett, elsősorban hadi témákra és a világűrre szakosodott.

Az orosz ügyészség hétfőn indított vizsgálatot, hogy kiderítse Szafranov öngyilkosságának indítékát. A Kommerszant ugyanakkor cáfolta, hogy a riporter öngyilkos lett volna, az orosz újságírók szövetsége pedig bejelentette, saját nyomozást indítanak az ügyben.

„Amit már most tudunk, annak alapján is egyértelmű, nem öngyilkosság volt” – fogalmazott a szervezet főtikára, Igor Jakovenko az Ekho Moszkvi rádiónak. „Nagy az esélye annak, hogy hivatása gyakorlásával lehetett kapcsolatban meggyilkolása” – tette hozzá.

Figyelmeztették, mielőtt megírta volna

A Kommerszant beszámolója szerint Szafranov február végén telefonált az abu-dzabi fegyvervásárról, hogy megmondja, megcáfolhatatlan bizonyítékai vannak az adásvételről. Mikor visszatért Moszkvába, egy Oroszország és Szíria közti szerződés aláírásáról beszélt kollégáinak, amelyben szerepelt Pancir CI légelhárító rendszer, Mig-29-es vadászgépek és Iszkander típusú taktikai rakéták.

A sztori megírását azonban nem kezdte el azonnal, mert figyelmeztették, az ügy nemzetközi botrányt robbanthat ki, és várható, hogy az orosz titkosszolgálatok vizsgálatot indítanak államtitok kiszivárogtatása miatt. Azt azonban nem említette, hogy ez különösen nagy feszültséget okoz neki.

A Jane’s című lap tavaly májusban arról számolt be, hogy Oroszország és Fehéroroszország szerződést írt alá S-300 típusú rakéták eladásáról, amit az oroszok közvetve Iránnak szántak. Az orosz védelmi minisztérium akkor cáfolta a hírt.