Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Halálra ítélték a szeptember 11-e miatt gyilkoló férfit

2003.10.10. 12:42
A lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki a bíróság Frank Roque-ra. A phoenixi férfi az ügyészek szerint rasszista indíttatásból gyilkolt meg egy arabnak nézett szikh bevándorlót nem sokkal szeptember 11-e után. A férfi ügyvédje szerint labilis elmeállapotú védencét a terrortámadások híre borította ki.
Halálra ítélték Frank Roque-t. A 44 éves phoenixi férfi pár nappal a szeptember 11-i terrortámadások után gyűlöletből valósággal kivégzett egy indiai emigránst. Roque turbánja alapján arabnak nézte a szikh bevándorlót.

Elmebaj

Az erős ideggyógyszereket szedő vádlott a CNN beszámolója szerint semmilyen érzelmet nem mutatott az ítélethirdetéskor. Védője várhatóan megfellebbezi az ítéletet.

Az ügyészek szerint Balbir Singh Sodhi "egy súlyos alkoholproblémákkal küzdő férfi rasszista indíttatású támadásának" esett áldozatul. Védője szerint a "labilis elmeállapotú" férfit a terrortámadások híre borította ki.

Gyűlöletroham

Sodhi testvére mindenesetre örül az ítéletnek. "Az esküdtszék igazságot szolgáltatott a családunk számára. Az egész világ számára nyilvánvalóvá tették, hogy igaz amerikaiak vagyunk" - nyilatkozta a CNN-nek.

A gyilkosság után India a szikh bevándorlók fokozottabb védelmét kérte az Egyesült Államoktól. A terrortámadásokat követő napokban több városban is előfordult, hogy a feldühödött amerikaiak arabokra, vagy a gyakran arabnak nézett szikhekre támadtak.

Roque egyébként még két másik perben is ítéletre vár. Sodhi meggyilkolása után még egy afgán és egy libanoni származású amerikait is meglőtt.