Emőke
-4 °C
9 °C

Visszafogott szilveszter a szökőár áldozataival való együttérzés miatt

2004.12.30. 21:49
Szerte a világon visszafogott ünneplés várható szilveszter éjszakáján a délkelet-ázsiai szökőár áldozataival való együttérzés miatt. Több ország hatóságai úgy intézkedtek, hogy szilveszteri rendezvényeiket alacsonyabb költségvetéssel bonyolítják le, és az ünneplőket arra szólították fel, hogy a mulatságra szánt pénzekből különítsenek el egy összeget a károsultak megsegítésére.

Joschka Fischer német külügyminiszter csütörtökön arra kérte honfitársait, hogy a tűzijátékok, petárdák vásárlása helyett adakozzanak össze 100 millió eurót. A berlini Brandenburgi kapunál tartott hagyományos szilveszteri partin az év végi visszaszámlálás előtt egy perces néma csendet tartanak a természeti csapás áldozatainak emlékére. A norvég újságok olvasóikat visszafogott ünneplésre kérték a szeretteiket vesztett családok iránti figyelmességből.

Félárbócra eresztett zászlók

Ausztria-szerte félárbocra eresztették az osztrák zászlókat csütörtökön a dél-ázsiai szökőár áldozatainak emlékére, délután 1 órakor a televízió- és rádióadások egy percre elnémultak a gyász miatt. Csütörtök estétől kezdve három napra szerte Belgiumban félárbocra eresztik a nemzeti lobogót a tragédia belga áldozatainak emlékére.

Svédországban a nagyszámú svéd áldozat emlékére szombatra gyásznapot rendelt el a kormány, a hivatalos épületeken félárbocra engedik a lobogót. Göran Persson miniszterelnök közleményében nemzeti tragédiának nevezte a katasztrófát, és a nemzet összefogására kérte honfitársait.

Ázsiában több helyen elmarad a buli

Több ázsiai ország egyszerűen lemondta újévi központi ünnepségeit. A srí lankai hotelekről leszedték a díszítéseket, Thaiföldön elmaradnak a szabadtéri rendezvények, az indiai államfő nem tartja meg hagyományos fogadónapját az év utolsó napján. Hongkongban január elsejére nagyszabású kormányellenes tüntetést tervezett a helyi ellenzék, de ehelyett adakozási felvonulást tartanak a szökőár károsultjai számára.

Párizs gyászban

Gyászlepelbe öltözik szilveszter estéjére a Champs-Elysées: a francia főváros patinás sugárútján - és népszerű óévbúcsúztató színhelyén - a fákra és lámpaoszlopokra felhúzott fekete leplekkel tisztelegnek a délkelet-ázsiai pusztító szökőár áldozatainak emléke előtt. A párizsi polgármesteri hivatal az intézkedést bejelentő csütörtöki közleményében egyben tudatta, hogy hasonló módon "feketébe öltöztetik" a Concorde teret is.

A Champs-Elysées négyszáz fájára és a Concorde tér nyolcvan lámpaoszlopára 2,6 méter hosszú és 30 centiméter széles fekete gyászszalagokat feszítenek ki. Párizs ily módon fejezi ki szolidaritását a tragédia sújtotta népekkel - hangoztatta a közlemény.

A Champs-Elysées-n minden évben százezrek búcsúztatják az óesztendőt és köszöntik az újévet; tavaly szilveszterkor 450 ezer párizsi és máshonnan érkezett turista ünnepelt a sugárúton. A földrengés okozta vasárnapi szökőár összesen több mint 120 ezer halálos áldozatot követelt a dél- és délkelet-ázsiai országokban, valamint Afrika keleti partvidékén.