Bestseller Huszein szerelmes regénye

2003.03.23. 08:16
Szaddám Huszein iraki diktátor regénye megjelenése óta bestseller Irakban, és a CIA is tanulmányozta. A három éve megjelent Zabiba és a király című könyvet nem Szaddám Huszein nevén adták ki, hanem egyszerűen "a szerző" megjelöléssel. A történet szerint egy reformista szellemű király feleségül vesz egy fiatal parasztlányt, akit később megerőszakolnak.
A CIA régóta figyelemmel kíséri Szaddám Huszein írói munkásságát abból a célból, hogy megismerhesse a diktátor személyiségét - írja a spanyol La Razón szombati száma.

Kötelező olvasmány

A regény 2000-ben jelent meg Zabiba és a király címen, és azóta

Szaddám Huszein (1960)
egyfolytában a bestseller-lista élén áll Irakban, és kötelező olvasmány az általános iskolákban. Franciára és kínaira is lefordították (Párizsban 30 ezer példányban adták ki), és így külföldön is viszonylagos sikert aratott.

Az ország modernizálásával kapcsolatos gondolatok

A könyvet nem Szaddám Huszein nevén adták ki, hanem egyszerűen "a szerző" megjelöléssel. A mű szerint egy "reformista szellemű" király feleségül vesz egy fiatal parasztlányt, akinek azután előadja az ország modernizálásával kapcsolatos gondolatait. Ezek után a parasztlányt megerőszakolják, és mindkettőjüket meggyilkolják, január 17-én, az első öbölháború évfordulóján.

Csapatmunka

A történet azzal végződik, hogy a nép megesküszik királya emlékének életben tartására, és tanításai követésére. Az ABC szerint a francia kiadás nyomán az európai kritika úgy vélekedett, hogy a regényt valószínűleg nem maga Huszein írta, hanem egy vagy több megbízottja.  • Tippek
  • Lakáshitel