Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Robbanások és lövöldözés Damaszkuszban

2004.04.27. 20:52
Robbanások sorozata, majd tűzpárbaj döreje hallatszott kedd este a szíriai főváros, Damaszkusz nyugati városrészéből, ahol több diplomáciai képviselet, illetve nagyköveti rezidencia található, jelentették arab televíziók. A biztonsági erők körülzárták az al-Mazza negyedet, és a helyzet urainak mondják magukat.
A történtekkel kapcsolatos első hírek ellentmondásosak. A Reutersnak az al-Arabíja hírtévére hivatkozó jelentése szerint több mint 15 robbanás történt eddig, s a detonációk folytatódnak. Az AFP-nek fültanúk telefonon azt mondták, hogy három robbanás történt a számos külképviseletnek helyet adó al-Mazza negyedben, s az egyiknek a célpontja egy bevásárlóközpont volt.

A szíriai televízió eddig annyit erősített meg, hogy a biztonsági erők kedd este összecsaptak Damaszkusz Mazza nevű diplomáciai negyedében "terroristák egy bandájával". A Sana hivatalos szíriai hírügynökség jelentése szerint egy négy főből álló terroristacsoport lövöldözött kedd este a járókelőkre Kanada damaszkuszi nagykövetsége előtt. A szemtanúkra hivatkozó jelentés szerint a rendőrség agyonlőtt három támadót, a negyediket pedig megsebesítette. A jelentés szerint a biztonsági erők urai a helyzetnek a "felforgató szervezet" által végrehajtott támadás után. A Sana azonban ezt a jelentését később visszavonta.

Fültanúk elmondása szerint a helyi idő szerint este 8 óra körül észlelt robbanások után félórával felbőgtek a szirénák, további fél óra elteltével pedig gépfegyvertűz hallatszott. A biztonsági erők körülzárták az al-Mazza negyedet. A szíriai televízió jelentése szerint a rendőrök üldözőbe vették a terroristákat, és ellenőrzés alatt tartják a helyzetet. A terrortámadás célpontjául kiszemelt térségben található többek közt a brit, az iráni, a szaúdi és a kanadai diplomáciai képviselet egy-egy épülete. Az AFP helyszínen lévő tudósítója szerint lángokban áll egy, az ENSZ irodáinak helyet adó épület.

A BBC brit televízió jelentése szerint három-öt utcai robbanás dörejét lehetett hallani az iráni és a kanadai nagykövetség közelében. Londonban a külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy robbanás és lövöldözés volt a brit és az iráni nagyköveti rezidencia közelében, de a brit nagykövetnek otthont adó lakóépületben nem esett kár. Szerinte a robbanás közelebb volt az iráni, mint a brit rezidenciához.

Az izraeli állami televízió öt robbanásról és ismeretlen számú áldozatokról tett közzé jelentést. Az al-Dzsazíra úgy tudja, hogy gépkocsiba rejtett pokolgépek robbantak, és a helyi idő szerint röviddel 8 óra után kitört heves lövöldözés késő este is folytatódott. A washingtoni külügyminisztérium két, a város két különböző részein történt robbanásról tud.

Egy külföldi diplomáciai forrás megerősítette, hogy három gépkocsi égett ki a kedd esti damaszkuszi terrortámadásban. Megerősítette azt is, hogy fegyveres támadók - akik legalább ketten voltak - felgyújtottak egy irodaépületet, amely a palesztinokat segélyező ENSZ-szervezet (UNRWA) irodáinak ad otthont, és amely a legfrissebb jelentések szerint teljesen leégett.

Egy szíriai politikai elemző azt mondta az al-Dzsazíra arab hírtévében, hogy két férfi támadta meg kézigránátokkal és lőfegyverekkel az iráni és a kanadai nagykövetséget. A szír biztonsági erők agyonlőttek egy támadót, egy másikat pedig eszméletlen állapotban szállítottak kórházba.

A BBC brit televízió jelentése szerint három-öt utcai robbanás dörejét lehetett hallani az iráni és a kanadai nagykövetség közelében, illetve elképzelhető, hogy öngyilkos merénylők autóbombát robbantottak. Londonban a külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy robbanás és lövöldözés volt a brit és az iráni nagyköveti rezidencia közelében, de a brit nagykövetnek otthont adó lakóépületben nem esett kár.

15%
4999 Ft
4250 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft