Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hírszerzőblamázs Szíriában is

2003.07.16. 11:58
Túlbecsülte a szíriai tömegpusztítófegyver-program jelentette fenyegetést az amerikai kormányzat - írja a Philadelphia Enquirer. Bár a héjának számító külügyminiszter-helyettes kedden részben titkos beszámolóban kívánta leleplezni Asszád elnök diktatúráját, a CIA inkább a hallgatást javasolta.
Szíria biológiai-, vegyi- és atomfegyver-programja olyan szintet ért el, hogy az ország a Közel-Kelet stabilitását fenyegeti - jelentette volna be kedden az Egyesült Államok kongresszusában John R. Bolton, a héjának számító amerikai külügyminiszter-helyettes. A szenzációsnak szánt bejelentés azonban elmaradt, miután a titkosszolgálatok visszavonatták azt.

Az utolsó pillanatban

Az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló, hamisnak bizonyult dokumentumok miatt az elmúlt hetekben védekezésre szoruló CIA a beszéd előtti utolsó pillanatban minősítette eltúlzottnak a Szíriára vonatkozó hírszerzési adatokat - írja a Philadelphia Enquirer.

Bolton tervezet kijelentései valóságos "lázadáshoz" vezettek a hírszerző körökben - állítja a napilap. Csak a CIA 35-40 oldalnyi megjegyzést fűzött a beszámoló tervezet szövegéhez.

Továbbgyűrüzés

A lapnak nevük elhallgatását kérve nyilatkozó kormányzati források nem kívántak részletesebben beszámolni az újabb blamázsról, illetve a részben titkos jelentésről.

A jelentés visszavonása már csak azért is kellemetlen a kormányzatnak, mert a törvényhozás éppen most készül törvénytervezetet elfogadni az iraki háború után a héják háborús terveinek középpontjába került Szíriával szembeni embargókról. A javaslat egyik fő indoka a szír tömegpusztítófegyver-program lett volna.

Az eset jól példázza - írja a Philadelphia Enquirer - hogyan hatnak még folyamatban levő ügyekre a titkosszolgálatok iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos kudarcai. A Fehér Ház a múlt héten kénytelen volt elismerni, hogy Bush elhamarkodottan állította évértékelő beszédében, hogy Irak Afrikából próbált uránt beszerezni.