Szíria hétfőtől megkezdi a libanoni kivonulást

2005.03.06. 14:18
Már hétfőn megkezdi Szíria csapatainak kivonását Libanonból, közölte a libanoni védelmi miniszter vasárnap.
Egy nappal azután, hogy Szíria bejelentette, átcsoportosítja Libanonban állomásoztatott csapatait keletre, a kivonulás konkrét időpontjáról is megállapodta felek vasárnap. Szíria hétfőn kezdi meg csapatainak a határhoz történő átcsoportosítását, jelentette az AP.

"Egy napot se maradunk tovább, ha a libanoniak egyetértésre jutnak a szíriai kivonulásról. Szíria elvben nem utasítja el a kivonulást. Nem akarunk Libanonban maradni" - mondta a parlamentben szombaton Bassár el-Aszad szír kormányfő.

Vasárnap a libanoni védelmi miniszter azt közölte az AP-vel, hogy az összes Libanonban lévő katonánkat áthelyezik a Bekaa-völgybe, és onnan a szíriai-libanoni határ térségébe - már hétőfi kezdettel. A libanoni vezető elmondta, a kivonás menetrendjéről a héten kezdődnek tárgyalások Szíriával.

"Szíria ezzel teljesíteni fogja a taifi megállapodás követelményeit és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1559 számú határozatát" - jelentette ki Bassár el-Aszad.

A taifi egyezmény zárta le az 1975-től 1990-ig tartó libanoni polgárháborút, a tavaly szeptemberben elfogadott 1559-es BT-határozat pedig az idegen katonák kivonását rendeli el Libanonból.

A szíriai elnök a beszédben hangsúlyozta, hogy a Közel-Keleten nem lehet addig béke, amíg Izrael szíriai területeket tart megszállva.

A szír bejelentést általános nemzetközi elismerés követte, de mind az Egyesült Államok, mind az Euróapi Unió követelete, hogy legyen konkrét menetrend is. Szíria ugyanis már 1990-ben megígérte a kivonulást, de a gyakorlatban nem hajtotta végre azt.

Az Európai Unió egyik szóvivője szerint "a bejelentés pozitív fejlemény, ha az első lépésről van szó a teljes kivonulás felé, mivel ez nagyon fontos a térség békéje és stabilitása szempontjából".

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes szerint a szíriai elnök "kitért a világ követelése elől". A damaszkuszi beszéd "kitérés és nem válasz az ENSZ BT határozatára", amely teljes csapatkivonást követel - mondta.

George Bush amerikai elnök még a damaszkuszi bejelentés előtt magnetofonra vett rádióbeszédében előre elutasította a Szíriai csapatok részleges kivonását, mondván, hogy az ENSZ BT az összes külföldi erő kivonását írta elő.

Bejrútban ezalatt több ezren ünnepelték a város központjában a bejelentést. A libanoni zászlókat lengető tömeg óriási kivetítőkön figyelte a beszédet, és ujjongásban tört ki a csapatkivonás bejelentését hallván. "Ki Szíriával", "szabadság, szuverenitás, függetlenség" - skandálták az emberek.