Emőke
-4 °C
9 °C

BT-határozat Szíria ellen

2005.10.31. 21:58
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn egyhangúlag elfogadott határozatában felszólította Szíriát, hogy teljes mértékben és feltétel nélkül működjön együtt a Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolását kivizsgáló nemzetközi bizottsággal.
A külügyminiszteri szintű ülésen a BT mind a 15 tagállama igennel szavazott az amerikai-brit-francia kezdeményezésű határozatra, amely a beterjesztők eredeti szándékaival szemben egyelőre még nem fenyegeti gazdasági és diplomáciai büntetőintézkedésekkel a damaszkuszi kormányt arra az esetre, ha megtagadja az együttműködést, csupán "további lépés fontolóra vételét" helyezi kilátásba "szükség esetére".

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanis még vasárnap a tervezetet eredeti formájában elfogadhatatlannak nyilvánította. Úgy vélte, a határozat kezdeményezői nem csupán az ENSZ megbízottjait akarják segíteni, hanem a hatáskörükbe is beavatkoznának, a BT azonban nem bűncselekmények kivizsgálására hivatott testület. A határozatot a szöveg enyhítése nélkül Oroszország, Kína és a nem állandó BT-tag Algéria nem támogatta volna.

Az 1636. számú határozat előszavában mindenesetre az alapokmány VII. cikkelyére hivatkozik, amelynek alapján a világszervezet szankciókat rendelhet el, sőt erőt is alkalmazhat, ha úgy ítéli meg, hogy veszélybe került a béke, illetve agresszió veszélye áll fenn.

Az ENSZ vizsgálóbizottságának múlt heti jelentése szerint magas rangú libanoni és szíriai tisztségviselőket is felelősség terhel a volt libanoni kormányfő és húsz másik ember életét kioltó február 14-i bejrúti pokolgépes merényletért.

A BT határozata felszólítja a damaszkuszi kormányt, hogy vegye őrizetbe mindazokat a személyeket, akik a gyilkosságban való részvétellel gyanúsíthatóak és tegye lehetővé kihallgatásukat az ENSZ-megbízottjai számára.

A damaszkuszi kormánynak be kell fagyasztania azoknak a javait, akiket a német Detlev Mehlis ügyész vezette ENSZ-vizsgálóbizottság vagy a libanoni kormány gyanúsítottként megnevez. A határozat értelmében a szíriai kormánynak és minden ENSZ-tagállamnak korlátoznia kell a megnevezett személyek utazási szabadságát. A BT bármelyik tagországa tiltakozhat ugyanakkor bármelyik névnek a listára való felvétele ellen.

Az ügy jelentőségét mutatja, hogy a BT 15 tagállama közül 12 ország külügyminiszterrel vagy külügyminiszter-helyettessel képviseltette magát az ülésen.

A határozat kínos helyzetbe hozza Bassár el-Aszad szíriai elnököt, mivel a gyanúsítottak között van fivére, Maher el-Aszad és Aszef Saukat, a katonai hírszerzést vezető sógora is.

Szíria erőteljes amerikai nyomás alatt áll, amerikai kormányilletékesek azonban hangsúlyozzák, hogy a céljuk nem "rezsimváltás", hanem Szíria "magatartásának" a megváltoztatása és példaként Líbiát említik, amely 2003-ban elismerte tömegpusztító fegyverprogramjainak a létezését és azokat felszámolta.

A szíriai elnök a hét végén bejelentette, hogy bizottságot hoznak létre a bejrúti merénylet szíriai kivizsgálására. Bassár el-Asszad azt is közölte, hogy megszigorítják az iraki határ őrizetét, amint azt Washington már régóta követeli.